„Je to pro mě obrovské překvapení a jsem za cenu hrozně rád. Na druhou stranu musím říci, že je to pro i závazek. Hlasovali pro mě lidi a ty nesmím zklamat a výkony ještě zlepšit. Jedinou cestou je víc trénovat," říkal chvíli po vyhlášení v Hotelu Hejtmanský dvůr.

Svůj triumf přisuzuje přece jen větší popularitě fotbalu před jinými sporty, které byly při vyhlašování vidět. „Při vyhlášení bylo vidět, že někteří sportovci mají větší individuální úspěchy než já. Byli tu mistři světa, Evropy, republiky. Jenže ty sporty nejsou tak populární jako fotbal," myslí si záložník s výbornou střelou, který i ze své pozice pravidelně střílí góly. Ať už to bylo při jeho úspěšném angažmá u sousedů ve Vraném, tak i po návratu do mateřského Slaného.

Sám dobře ví, že minulý kalendářní rok byl pro SK kritický, zejména jeho první polovina. Slaný po zoufalém bodovém zisku z podzimu 2013 už pomalu každý odsuzoval k sestupu zpět do I. B třídy, v níž už se párkrát plácal. Klub se však nakonec zázračně zachránil a Volf k tomu přispěl kromě jiného několika důležitými góly.

„Měli jsme po podzimu pět bodů, to bylo neomluvitelné. Jenže když už jsme to zachránili – a že to bylo těžké – nechtěli jsme stejnou chybu opakovat. Což se povedlo, ale nesmíme zpohodlnět a pracovat dál, protože ani na podzim to nebylo podle našich představ. Bodů máme mnohem víc, ale podle mě máme tak kvalitní mužstvo, že bychom se měli pohybovat v tabulce do pátého místa. Místo toho nás pořád ještě trochu musí strašit možný sestup," míní Volf.

Ve Slaném podle něj funguje výborná parta. Opustil ji sice Volfův kamarád Bohumil Mrština, jenž ho doprovázel i na středeční vyhlašování – tomu nesedl trenér a odešel do Jedomělic. Ale Libor říká, že v kabině vše funguje jak má. „Určitě. Je nás tam hodně Slaňáků, k tomu jediný Pražák a čtyři kluci z Ústí nad Labem. To jsou zkušení kluci a zapadají mezi nás. V partě u nás problém určitě není," je přesvědčen Libor Volf.

Váží si také trenéra Martina Nového, jenž do Slaného přišel právě za záchranou minulého ročníku a uspěl. Do kolektivu zapadl i on, byť pochází z Kladna a do Slaného se přestěhoval. „Martin Nový je oproti některým jiným trenérů hodně rovný. Postaví vždycky ty nejlepší hráče, a pokud se někomu nedaří delší dobu, klidně ho posadí na střídačku, ať je to kdokoliv. Šanci u něj má každý, mladý i starý, je to jedno. Kouká jen na výkonnost," chválí kouče Volf.

Hlavní slánský cílem pro jarní část I. A třídy je pojištění záchrany a pokud o to, dostat se na vyšší příčky tabulky. Jak už Volf říkal, Slaný podle něj patří do horní poloviny. „I s těmi devatenácti získanými body hrajeme pořád pod svoje možnosti. Tým je stavěný na lepší výsledky než má a i já bych ho raději viděl, aby koukal po postupu, než aby se obával pádu do I. B třídy."

Cena za vítězství v anketě Hvězda Deníku zaujme u Volfa význačné místo. Doma si vytvořil malou soukromou síň slávy, a tam se hezká plaketa bude dobře vyjímat. „Musím pro ni vybrat nějaké lepší místo, protože pár cen jsem v kariéře získal, ale tahle je jednou z nejcennějších, moc si jí vážím a do šuplíku určitě nepřijde," dodala Hvězda Deníku pro rok 2014 Libor Volf.

Dodejme, že slánský výběr čeká v sobotu 24. ledna první přípravný duel, na umělce v Rynholci se střetne s dorostem SK Kladno (15:30).