Z fotbalu chce znovu udělat celospolečenskou událost, na kterou budou rádi chodit nejen hráči, ale i celé rodiny. Pro děti pak připravit co nejlepší podmínky. Příležitost dostane. Zástupci nedávno zvolených výborů na okresech vyslali společně s vyslanci z klubů jasný signál: Chceme změnu. Právě tu padesátiletý Neumann se svým fevolučním týmem reprezentoval.

Josef Novák, ač se těší ve svém rajonu dlouholeté podpoře a při nedávných okresních volbách dokonce neměl soupeře, ji nejspíš v očích delegátů až tolik nepředstavoval. Uškodit mu mohlo i to, že členem výkonného výboru byl na kraji už za osmileté vlády Miroslava Liby.

Ilustrační foto. FAČR.
Boj o fotbalový kraj: Fevoluce, staří známí, nebo někdo jiný?

Právě bývalý ligový rozhodčí loučící se ve čtvrtek s předsednickým mandátem ztělesňoval pro mnohé symbol starých časů. Těch, na které ještě na začátku nedávno ukončené mistrovské sezony ze strahovské hůrky dohlížel Roman Berbr, bývalý místopředseda a jeden z obviněných ve velké korupční kauze.

Drtivá výhra

Kdo byl zvolen

Předseda výkonného výboru
Tomáš Neumann 82 hlasů

Členové výkonného výboru
Za OFS: Pavel Chán 49 (z 59), Tomáš Novák 47, Libor Zeman 46, Petr Blažej 41
Za kluby: Antonín Barák 51 (z 60), Tomáš Sluka 45, Pavel Šmejkal 43, Ondřej Knobloch 39

Odvolací a revizní komise
Ondřej Čížek 73, Tomáš Koníček 72, Jan Eisenreich 69, Aleš Macela 69, Miroslav Češka 63

Josef Novák následně už ani neobhajoval svůj post ve výkonném výboru, svou kandidaturu se rozhodl stáhnout. Ke spokojenosti Neumanna měli i tam jednoznačně navrch kandidáti z jeho hnutí – konkrétně Tomáš Novák, Tomáš Sluka, Antonín Barák, Ondřej Knobloch, Pavel Šmejkal a Pavel Chán.

Z funkcionářů, prověřených v minulých letech ve vedení okresů či kraje, dostali důvěru jen Libor Zeman a Petr Blažej, první muži fotbalu na Rakovnicku, respektive Kladensku.

Jak delegáti rozhodli nedlouho před 21. hodinou, v odvolací a revizní komisi zasedne dokonce komletní pětičlenná sestava Fevoluce.

Největší subjekt v rámci asociace se tak zařadil po bok krajů, které daly šanci týmu okolo bývalého reprezentanta a jednoho z kandidátů na předsedu FAČR Vladimíra Šmicera.

Chyběl jediný delegát

Více než osm hodin trvající rokování se těšilo téměř stoprocentní účasti. Ze 120 delegátů chyběl pouze jediný. Z Mělnicka se nedostavil předseda tamního svazu a jeden z kandidátů do výkonného výboru na kraji Slavoj Tichý. Důvodem byl pozitivní test na covid-19. Zástupce se na poslední chvíli nepodařilo zajistit.

Namále pak měli i dva vyslanci z klubů. Mandátová komise nejdříve rozhodla o nepřipuštění delegátů z Divišova a Záryb. Oba prošli až po dodatečném odhlasování.