Že se penaltový rozstřel může stát pořádně dlouhým maratonem, se o víkendu přesvědčili hned na třech místech středních Čech. S náskokem nejdramatičtější loterie o druhý bod v aktuální krajské sezoně byly k vidění v Polepech a Bakově nad Jizerou, kde se u penaltového puntíku vystřídaly kompletní jedenáctky. Vůbec nejdéle se však o vítězi rozhodovalo v utkání příbramských dorostenců, kde rozstřel čítal šestnáct pokusů na každé straně.

Hosté z Plzně tři minuty před koncem srovnali duel osmého kola první ligy staršího dorostu v Příbrami na 2:2. Nikdo v té době ještě netušil, že míč se bude muset v síti zatřepat ještě sedmadvacetkrát, než bude znám majitel druhého bodu. Viktoria nakonec vybojovala v rozstřelu výhru 14:13.

Hned v první sérii sice zaváhali střelci na obou stranách, ale následně proměnili 26 penalt za sebou. Až v patnácté sérii zklamal plzeňský Vilček, avšak příbramský gólman Jedlička šanci nevyužil a ani on neproměnil. Naopak brankář Plzně Šampalík nezaváhal a rozstřel v šestnácté sérii rozhodl.

„Tohle jsem ještě nezažil. Aby každý z brankářů kopal v rozstřelu hned dvě penalty, to je opravdu ojedinělé," řekl zkušený ligový trenér Pavel Tobiáš. Ten nyní vede dorost Příbrami, kam přišel v létě poté, co v květnu skončil na lavičce ligového A-týmu.

„V první fázi jsem o tomto novém pravidlu pochyboval, ale teď to hodnotím kladně. Hraje se o další bod, takže kluci jsou v rozstřelu pod tlakem. A dnes to zvládali velmi dobře. Proměňovali penalty, přestože v obou brankách byli kvalitní reprezentační gólmani. Samozřejmě jsou teď moji kluci hodně zklamaní, když prohráli, ale je to pro ně zajímavá zkušenost," dodal Tobiáš.

(NE)ŠŤASTNÁ TŘINÁCTKA
Do málo vídané třinácté „rundy" dospěl rozstřel také v Polepech na Kolínsku. Šťastnou se stala pro hosty z mělnické čtvrti Pšovka, kteří domácího lídra jedné ze skupin I. A třídy obrali o druhý bod po výsledku 11:12. Po devadesáti minutách se týmy rozešly 2:2.

Přestože loňský nováček absolvoval hru nervů hned v polovině na podzim odehraných zápasů, šlo napočtvrté o zcela novou zkušenost. „Už to bylo dlouhé a stmívalo se. Na hřišti jsme se zdrželi o dobrou půlhodinu," popsal hrající trenér hostí Libor Tomášek. Až na jediný případ úspěšný nácvik „desítek" (domácí neproměnili dvě) se z hostů netýkal pouze vyloučeného Grabmüllera, tři z nich si své pokusy zopakovali a na jedenapadesáti­letého brankáře Černého vyzráli i podruhé.

Do sytosti si střelbu z jedenácti metrů užili i v Bakově. Také v tomto případě se radovali hosté z Mělnicka. Nováček z Velkého Borku dokonal v jedenácté sérii obrat utkání, v jehož průběhu prohrával už 0:2.

Podle Jaroslava Kamenického, bývalého hráče Bohemky a v současnosti trenéra domácích, se po osmi proměněných penaltách na každé straně plně projevilo, že se dostalo i na hráče, kteří kopat nechtěli. Z posledních šesti penalt totiž skončila v síti už jen jediná, z kopačky hostujícího Černého.

NAŠTĚSTÍ BYLO SLUNEČNO
V souvislosti s nečekaným prodloužením zápasu kouč Bakova zmínil, že by stálo za zvážení posunout výkop na dřívější hodinu v porovnání se soutěžemi, kde se penalty nekopou. „Ale to je věc svazu. Naštěstí bylo slunečno," podotkl Kamenický, jinak zklamaný z promarněného zápasu. Rozstřely, které si v době aktivní kariéry sám neužil, považuje především za zpestření pro diváky. „Na druhou stranu jde o plusový bod, takže proč ne."

Zdaleka však nešlo o rekordní rozstřely. Od roku 2005 držel podle Guinnessovy knihy rekord zápas Namibijského poháru mezi KK Palace a Civics, v němž domácí tým vyhrál 17:16 po 48 pokusech. V červnu to však překonal duel zlínského krajského přeboru mezi SK Baťov a FC Fryšták, který rozhodla až 52. penalta.