„Jednalo se o školení vybraných rozhodčích a videorozhodčích, kteří mohou být potenciálně nominováni do zápasů s použitím videa. Šlo o teoretickou přípravu i praktickou zkoušku při zápase,“ uvedl Roman Hrubeš, který se od začátku u projektu videa v lize pohybuje. „Tyto tréninky jsou nezbytnou součástí přípravy rozhodčích, videorozhodčích, ale i operátorů v přenosovém voze. Dohromady se setkání zúčastnilo dvanáct rozhodčích nebo videorozhodčích. Plníme tak přísné podmínky FIFA a Mezinárodní pravidlové federace IFAB. Veškeré výstupy analyzují a vyhodnocují experti z FIFA, abychom v co nejkratší době mohli dostat zpětnou vazbu a projekt se mohl posunout dále,“ řekl Hrubeš.

Rozhodčí v Berouně absolvovali nejen samotné utkání, ale strávili tam delší čas. „Zaměřili jsme se i na předzápasovou přípravu zúčastněných, komunikaci a včasnost a správnost rozhodování,“ popsal náplň školení zkušený sudí.

Utkání skončilo vítězstvím Přední Kopaniny 4:2. Berounský trenér Petr Podzemský si zařazení na seznam testování pochvaloval nejen proto, že získal cenný „studijní materiál“ v podobě záznamu z utkání. „Video jednou zasáhlo do hry ohledně hraniční situace, ale hráči to ani nezaznamenali, potvrzení regulérnosti se hlavní rozhodčí dozvěděl během pár vteřin.“

Michal Klesa (v modrém) na podzim hájil barvy třetiligového Vyšehradu.
Michal Klesa míří za Ličkou a spol. Je radost si s nimi zahrát, říká

Podle Romana Hrubeše utkání nepřineslo nějaký kontroverzní moment, ale dvě branky padly po postaveních na ofsajdové hranici. „Kontrolou bylo potvrzeno, že všechny branky byly regulérní. Bylo tedy rozhodnuto správně. Kontrola zabrala jen několik málo vteřin, takže nedošlo k prodlevám,“ měl Hrubeš důvod ke spokojenosti.

Video poslouží hned během úvodního víkendu prvoligového jara. „Naším cílem je využití této technologie minimálně v jednom utkání v každém kole jarní části a pokračovat v přípravě dalších rozhodčích a videorozhodčích, abychom byli připraveni navýšit počet utkání od nového ročníku,“ slibuje si Roman Hrubeš.

Na kolik zápasů se pokrytí videem rozšíří, v tuto chvíli neví. „Do jisté míry to záleží i na FIFě, zda na březnovém zasedání projekt posvětí i do budoucna. Po úspěšné premiéře v posledním podzimním kole Sparta – Mladá Boleslav počítáme s použitím videa při zápasech přenášených O2 TV, která zatím jako jediná disponuje patřičným vybavením. Při přátelských zápasech spolupracujeme s firmou BMG,“ řekl Roman Hrubeš.

Sám už se nepohyboval po hřišti, ale spíše ve vozech zabezpečujících provoz videorozhodčího. „Na utkáních budu přítomen jako takzvaný VAR observer, jehož hlavní úlohou by mělo být hodnocení práce videorozhodčích, vyhodnocování a analýza situací z utkání,“ popsal Roman Hrubeš svou proti podzimu o něco jinou úlohu.

Tiémoko Konaté přestoupil ze Sparty do Mladé Boleslavi.
Nová útočná zbraň. Do Boleslavi přestoupil sparťan Konaté