Kuře s nádivkouZdroj: ShutterstockPečené kuře s nádivkou

Ingredience: 1 celé kuře, 50 g másla, 100 ml vody, Další ingredience dle zvolené nádivky

Postup: Kuře omyjte a dobře osolte na povrchu i zevnitř. Břišní dutinu naplňte připravenou nádivkou a zašijte bílou nití. Kuře vložte do pekáčku, naskládejte na něj plátky másla, podlijte trochou vody a zakryté pečte v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Odkryjte kuře a za častého přelévání výpekem pečte dozlatova. Podávejte s rýží nebo s bramborem.

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou
Rychlý oběd? Těmito recepty s těstovinami neztratíte čas ani chuť

Žemlová nádivka s kopřivou

Ingredience: 3 žemle, 50 g sádla, 150 ml mléka, 2 vejce, 1 cibule, 150 g slaniny, hrst kopřiv nebo zelené petrželky, sůl, mletý muškátový oříšek.

Postup: Na sádle orestujte nakrájenou cibuli a slaninu a nechte ji vychladnout. Žemle nakrájejte na kostičky a zvlhčete je mlékem s rozšlehanými žloutky. Přidejte najemno nasekané kopřivy, vychladlou cibulku, osolte, okořeňte a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Salát z červeného zelí s jablky
Mrkev, celer, jablka? Recepty z ovoce a zeleniny nemusejí být vždycky nuda

Mandlová nádivka

Ingredience: 50 g mandlí, 3 žemle, 150 ml mléka, 2 vejce, 20 g másla, zelená petrželka, sůl.

Postup: Mandle na chvilku namočte do vřelé vody, oloupejte je a nakrájejte na drobné nudličky. Žemle nakrájejte na kostičky a zvlhčete mlékem s rozšlehaným žloutkem, rozehřátým máslem a solí. Až vše vsákne, přidejte nasekanou petrželku, mandle a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Houbová nádivkaZdroj: ShutterstockHoubová nádivka

Ingredience: 400 g čerstvých hub (žampionů), 50 g másla, 1 cibule, 250 ml šlehačky, 50 ml bílého vína, sůl, lžička mleté papriky.

Postup: Na másle orestujte nadrobno nakrájené houby a cibulku. Zaprašte paprikou, podlijte vínem, osolte a duste doměkka. Směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.
Velký test mouky před Velikonocemi: vyšší cena neznamená vyšší kvalitu

Játrová nádivka

Ingredience: 250 g drůbežích jater, 1 cibule, 50 g másla, 2 žemle, 2 vejce, 100 ml mléka, 40 g slaniny, čerstvá pažitka, sůl, pepř.

Postup: Nadrobno nakrájená játra a cibuli orestujte na másle. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. Přidejte na kostičky nakrájené žemle zvlhčené mlékem, nadrobno nakrájenou slaninu, nasekanou pažitku, vejce a dobře promíchejte.