Vánoční perníčky

Ingredience:

Na těsto: 5 lžic rozpuštěného medu, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku sody, 1/4 prášku do perníku.

Na polevu: bílky, citronová šťáva, moučkový cukr.

Postup: V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), cukr, kakao, koření a skořici. Smíchané tekuté suroviny přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.

Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů. Klenot, po kterém se o svátcích jen zapráší

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici. Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujeme tvary. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.

Připravíme si polevu z bílku (2 lžíce), citronové šťávy (1 lžíce) a postupně proséváme a přimícháváme a lžící třeme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá. Hotové perníčky skladujte nejlépe v plechové krabičce, v suchu a v chladu.

Tip od Markéty: „Mám silikonovou podložku na vyvalování, která se nemusí skoro vůbec podsypávat, kdybych ji neměla, vyválím to na pečícím papíře. Prostě tam nedávejte moc mouky.“

O MarkétěMarkéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.



Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.