Jak si vedla mládež z našeho regionu v umělecké soutěži, jež každoročně pořádá Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, se dovědí účastníci už tento čtvrtek 13. června na hasičské stanici ve Slaném.

Soutěž je určená nejen pro mladé hasiče či žáky mateřských, základních a středních škol. Zapojit se do ní mohou i zástupci dalších sdružení či kroužků. Ti jsou rozděleni do mnoha kategorií podle věku, nebo podle tvorby (výtvarná, literární a digitální).

„ Jde nám hlavně o to, aby se učitelé nebo vedoucí s dětmi zaobírali prací hasičů. Spousty dětí si totiž myslí, že hasiči řeší jen požáry. Leckdy netuší, že také zasahují u autonehod nebo pomáhají při povodních,“ vysvětlila Vedoucí Odborné rady prevence Okresního sdružení hasičů Kladno Karolína Holerová, která má na starosti okresní kolo.

Hostouňští hasiči sní o novém autě
Hostouňští hasiči sní o novém autě

V KRAJSKÉM KOLE USPĚLI

A jak soutěž probíhá? Vše funguje tak, že si třída nebo jiný útvar zvolí tři nejlepší výtvory. Ty pošle na okresní sdružení. Vítěz následně postupuje do krajského kola. Pokud by uspěl i v něm, zamíří do kola celorepublikového.

„Obrázky většinou bývají krásné. I od dětí z mateřských škol chodí velmi propracované výtvory. Zástupci našeho okresu často bývají úspěšní i na krajské úrovni, přičemž jinak tomu nebylo ani letos. Tentokrát uspěly dvě děti z mateřských škol,“ dodala Holerová, která jména úspěšných dítek neprozradila. Nejprve musí být totiž výsledky známy samotným soutěžícím.

Letos se do okresního kola zapojilo celkem osm základních škol, tři mateřské školy, jedna speciální základní škola, jeden umělecký kroužek a tři sbory dobrovolných hasičů. Celkem se na okresním sdružení hasičů sešlo kolem šedesátky výtvarných prací a sedm literárních děl.

Krchlebská věž 2019.
Při výstupu hasičů na věž sfoukl pokus o rekord silný vítr