V nakyslou čpavou tekutinu se Babylóňanům proměnilo víno skladované v teple – to se ostatně dodnes stává i nám, je to jednoduchý a neodvratný proces: rostlinné cukry přeměněné v alkohol se na otevřeném vzduchu a v teple dostanou pod ruku octovým bakteriím, které alkohol zoxidují na kyselinu octovou. A je to.

A protože nikoho nenapadlo první zpěněný soudek marnotratně vylít, začaly se dít věci. Lidé zjistili, že podivně změněná tekutina jde pít – pravda, je potřeba ji trochu zředit vodou, ale jde. Ostatně ještě v 19. století právě voda s octem fungovala jako dnešní bublinková limonáda.

Vůně, říz, speciální chuť, povzbuzení. Cola vzrušuje naše smysly už více než sto let.
Zázračná cola: Zdravá moc není. Poradí si ale s toaletou, autobaterií i azalkou

Ocet se postupně usídlil v kuchyních nejen jako výrazné dochucovadlo a spolehlivý konzervant (tím, že snižuje pH prostředí a zabraňuje tak tvorbě bakterií, udrží v kondici naloženou zeleninu, okurky, houby a dokonce i ovoce dlouhé roky).

Z kuchyně až do koupelny

Není ocet jako ocet: dnes jsme ve fázi, kdy rozlišujeme ocet vinný, jablečný, balzamikový, rýžový, sladový a lihový kvasný. Podle některých znalců k nim patří ještě umeocet, který ovšem vzniká nakládáním léčivých asijských švestiček jménem umeboši do soli, a se svojí silnou výrazně slanou chutí v podstatě nepřekračuje hranice asijské kuchyně.

Což se o těch ostatních říci nedá – ty bravurně překračují hranice našich kuchyní až do koupelen, ba i na toalety a do tajných deníčků žen, které chtějí zhubnout nějakým zázrakem.

Ocet z vinných bobulí má úžasnou chuť i vůni.Ocet z vinných bobulí má úžasnou chuť i vůniZdroj: Shutterstock

Ocet totiž skvěle využívá svých antibakteriálních a jiných vlastností k pokoření vodního kamene a kdejakých odolných nánosů v domácnosti. Jednou z předních současných milovnic octa je například Kateřina, jejíž profil na Instagramu Úklid pro klid sleduje hodně přes 200 tisíc lidí. Kateřina přísahá na ocet v kombinaci s jedlou sodou a kyselinou citronovou a ekologicky tím vypucuje do vysokého lesku téměř všechno. (K místům, na která není radno octem sahat, patří přírodní dřevo a kámen a obrazovky televizorů a tabletů.)

Koneckonců sílu octa jako čistidla prý kdysi úspěšně na palubách svých lodí vyzkoušelo i britské královské námořnictvo.

Zhubni s octem!

Velkou současnou octovou kapitolou je ta, která by se mohla jmenovat třeba Zhubni s octem! V zásadě: řadu zdravotních benefitů přisuzoval octu už Hippokrates: předepisoval jej prý k léčbě řady vnitřních i vnějších onemocnění a jako dezinfekci. Vyznavačky octového hubnutí, které spočívá v popíjení vody s několika lžícemi jablečného octa dvakrát denně, sázejí na jeho často omílanou schopnost podporovat trávení. „Důvodem, proč se tak hojně používá v boji proti nadváze je, že tělu pomáhá s trávením a vstřebáváním potravy. Dokáže také upravit vylučování a celkově má dobrý vliv na střeva. Dále také potlačuje pocity hladu a chuti na různé dobroty,“ píše se mimo jiné na webu Bez hladovění.

Pračka je jedním z nejdůležitějších pomocníků v domácnosti.
Neobvyklá metoda čištění pračky je hitem internetu. Má to ale háček

„Užívání jablečného octa navozuje pocit sytosti, což následně vede ke konzumaci menšího množství kalorií. Dále jablečný podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje trávení a urychluje metabolismus. Jablečný ocet lze tedy jednoznačně doporučit jako součást redukční diety – v žádném případě ale nelze při hubnutí spoléhat pouze na něj. V kombinaci se změnou jídelníčku a navýšením pohybové aktivity však mohou být výsledky překvapivé,“ potvrzuje totéž jinými slovy web lékáren Dr. Max s tím, že speciálně jablečný ocet je výborným pomocníkem pro diabetiky při udržování hladiny cukru v krvi, a také pro lidi s vysokým cholesterolem.

Jablečný ocet se dá v pohodě vyrobit i doma, jak ukazuje jedno z mnoha videí na toto téma na Youtube.

Zdroj: Youtube

Jak je to s tou, kterou nikdo nechce?

Z výčtu kladných vlastností „obyčejného“ octa by se mohlo zdát, že je to vlastně všeobjímající zázrak (a to ještě nebyla řeč o tom, že obklad ulevuje od pálení štípanců od hmyzu, na pleti funguje jako rozpouštěč vrchní zrohovatělé vrstvy buněk a mdlé vlasy nadopuje plným leskem).

Tak proč se objevuje v rčení Zůstala na ocet? Že by pohled na tu nešťastnici, kterou nikdo dobrovolně nechce, působil tak nějak nakysle? Nebo snad ona tou nakyslostí ocet připomíná?

Že by neúspěch čpěl široko do okolí jako ocet?

Kdoví…