Jeden v vašich hlavních partnerů, město Kladno, už ústy zastupitelů naznačil, že podpora zejména profesionálního týmu dospělých, který měla činit pro letošel 8 milionů korun, dramaticky klesne. Máte nějaké páky, abyste minoritního vlastníka klubu přesvědčili, že se do extraligy chcete vrátit?

Samozřejmě víme, že náš klub od poloviny roku začne porušovat dotační program na podporu extraligového týmu. Z toho důvodu podáme žádost na město, jestli by zastupitelé nepřehodnotili tuto věc a nepodpořili klub v I. lize. S tím, že klub po návratu majitele Jaromíra Jágra vytvoří nějakou vizi na další rok. Budeme chtít zastupitelstvu změnami dokázat, že pro nás jako majoritního vlastníka je hokej důležitý. A pak je na zvážení minoritního vlastníka, tedy města Kladna, zda mu naše vize bude vyhovovat a jak se rozhodne.

Bez podpory města by asi v Kladně bylo složité pokračovat v tvorně špičkového hokeje, že? Hrozí, že Rytíři zapadnou mezi prvoligový průměr, nebo ještě níž?

Řekl jste to přesně. Bez podpory města by to v Kladně nebylo o první lize, ale o tom, zda v hokeji na profesionální vůbec pokračovat. Dokonce se nebojím říci, že by to nebylo reálné. My jsme po vstupu do klubu zkusili otevřít všechny dveře, ale zjistili jsme, že region opravdu není silný. A kdyby se nepovedly některé věci v hlavním městě, měl by hokej od začátku velké problémy.

Město je opravdu naším hlavním pilířem. Nepřipouštím si, že by naše spolupráce padla. Obě strany udělají podle mne takový scénář, abychom se zde vytvořilo kvalitní zázemí a my se mohli rychle poprat zpět o extraligu.

Lidé sice uznávají Jaromíra Jágra jako obrovskou osobnost, nicméně Kladeňáci mu často vyčítají, že on, jako nejdůležitější postava klubu, řídí tento ze zámoří a nemá na něj mnoho času. Máte vy dostatek kompetencí k rozhodování o důležitých věcech, nebo musíte se vším volat do zámoří?
Myslím, že model, tak jak byl nastaven po našem vstupu do klubu v létě 2011, fungoval. Neúspěch A mužstva není podle mne známka toho, že klub jako celek nefunguje. Jaromírova přímá účast v kabině by dokázala strhnout kluky na svou stranu tak, aby výskedky vypadaly jinak. Na druhou stranu si myslím, že co se týče mládeže, fungování klubu a všech činností mimo výsledky A-týmu, tak tam nebyl žádný zádrhel, a to po celé tři uplynulé roky. Takhle to chodí, že majitelé jsou někdy vzdálení. Každý tady ale ví, jaké má kompetence, jaké pravomoce. A v dnešní době telefonů, mailů, máme všechny věci rychle vyřešeny.

Jágr v Kladně, to by bylo ideální, ale přímo to nesouvisí se sestupem do první ligy. Nazývejme věci, tak jak jsou. Od roku 2011 jsme udělali předkolo, pak i čtvrtfinále play-off. Já nesouhlasím s řečmi, že by se sestoupilo i loni, kdyby nebylo hráčů z NHL. Mimochodem, na ty jsme museli sehnat spoustu peněz a nebyla to legrace. Nikdo se s tím nepopral tak jako my. Já i Jaromír jsme naopak viděli, že i po odchodu hráčů zpět do NHL fungoval tým jako tým. Psychicky, soudržností, srdcem, bojovností. To bohužel letos chybělo.

A co se tedy stalo za pár měsíců?
Kdyby člověk znal příčiny, snažil by se je řešit během sezony. Teď když si to přehrávám v hlavě, tak cítím, že některé věci se daly udělat i jinak.

Mnozí vám vyčítají, že jste při výměně trenérů sáhli po trenéru Jiřím Čelanském. Je mladý, nezkušený, není Kladeňákem. Mužstvo nezvedl a scházely mu výsledky, to je zásadní a těžko zpochybnitelná kritika.
Jako chybu jeho angažmá určitě neberu. Samozřejmě se to teď hodí mnoha lidem, hodit to na jednotlivce. Spíše nám chyběli hráči odolnější psychicky na baráž, hráči, kteří od první do poslední minuty každého zápasu budou táhnout za jeden provaz, a budou předvádět sto procent svých schopností a dovedností. Navíc se nám nevyhýbala zranění a při úzkém kádru Kladna byly ztráty Treilleho, Doudery a v baráži Dragouna, Kaberleho, Lukáče, Černoška a Rudovského citelné. V neposlední řadě pak v baráži nesmíte urazit štěstí. My ho urazili hned v prvním zápase v Boleslavi, kde hráči nepřistoupili k věci, jak měli a pak v sedmé vteřině doma s Chomutovem. To ale nesouvisí s trenérem.

Prý má Jiří Čelanský smlouvu ještě na příští sezonu?
Ano, ale každá smlouva se dá přece řešit a můžeme ji přerušit. Rozhodnutí, jaká trenérská dvojice povede tým v nové sezoně, je samozřejmě na Jaromíru Jágrovi a je předčasné to předjímat.

Mluvil jste o ztrátách zraněných hráčů? Před posledním lednem jste mohli posílit mužstvo ale víc než Zagrapanem a Bílkem?
To jsme sice udělat mohli a byli tací, kdož mi to radili. I já vím, že by to v té chvíli asi bylo dobré, ale chci se chovat zodpovědně vůči rozpočtu klubu. Nemohu přivést tři čtyři hráče a říct si – s penězi se to pak nějak udělá.

Co Jaromír Jágr, kdy se vrátí, aby s Vámi začal situaci řešit?
Jaromír si teď věci, které bude chtít změnit, připravuje a přehrává v hlavě. Dále nechci prostřednictvím novin sdělovat, o čem přesně spolu v tuto chvíli hovoříme.