„Oba trenéři mohou vědět, co ode mne mají čekat, v čem jsou moje silné stránky. Že umím zahrát oslabení, lehnout do střely, čistit to kolem brány, být tvrdší na ledě. A respekt snad nějaký mám,“ věří skoro 190 centimentů vysoký metrákový chlap.

Jeho kariéra má lehce sestupnou tendenci. Štich už v šestnácti dostal čichnout v extralize (Plzeň), hrával v mládežnických reprezentacích, s dvacítkou válel na MS proti Tavaresovi, Subbanovi nebo Dadonovovi v jednom týmu třeba s Kladeňáky Piskáčkem, Knotkem a Eberlem. A Radko Gudasem, jehož zná odmalička, obdivuje ho za to, kam došel a teď s ním v Kladně trénuje.

Z kanadských juniorek se ale na draft nedostal a vrátil se do Čech, kde postupně vyměnil dresy Liberce, Slavie, Vítkovic a naposledy Mladé Boleslavi. Ta ho Kladnu nabídla.

„Mám tam ještě rok smlouvu, ale v Boleslavi se vyměnil manažer i trenéři a chtějí nový koncept. A mě oznámili, že do něj nezapadám. Pak mě oslovili trenéři Hořava s Paterou, trochu se jednalo, ale minulý týden se to rozseklo a jsem tady,“ vypráví Štich a naprosto vylučuje naštvanost z pádu do WSM ligy.

„To vůbec, beru to spíš jako velkou výzvu. Já už spadl se Slavií a Kladno má naopak ambice v nějakém horizontu postoupit zpátky. A já bych si rád také užil nějaký velký týmový úspěch.“

Filip Kulštrunk, jediný cvičitel Les Mills v republice.
Někdejší florbalista Filip Kulštrunk je jediným českým školitelem Les Mills



Bijec, který se neváhal v krásném pěstním souboji postavit ani nejnemilosrdnějšímu bitkaři českého zamrzlého rybníčku, Ryanu Hollwegovi, bral kladenskou štaci i kvůli trenérům. Zejména rozhovor s Milošem Hořavou na něj udělal velký dojem. „Když mi pan Hořava zavolal a vysvětlil, jak si sezonu představují, byl jsem z toho nadšený. A Patýze znám také dobře, proti němu jsem ještě hrával. Oba mají obrovské jméno a nejen u nás, v celé Evropě,“ připomíná.

Teď jde o to, aby Hořava s Paterou dostali Šticha do mezí, kde jim bude co platný. Nejde zavřít oči nad tím, co za poslední sezony napáchal. Bitka s Hollwegem? Bezva. S Davidem Kočím? Fanoušci šíleli.

Zdroj: Youtube



Už méně kvitovali zákroky na Kubicu či Kratěnu. A disciplinárka začala trestat. Na konci minulé sezony dokonce Štich v pátém zápase předkola vystartoval na rozhodčího Hribíka a na začátku sezony bude Kladnu třikrát scházet.

Vše po odpískaném faulu na Ivana Humla, jehož táta má paradoxně kancelář ve druhém patře kladenského zimáku… „Vážně? Tak to jsem opravdu nevěděl (smích). Já dal Ivanovi v sezoně hokejkou do zubů a za to jsem mu omluvil. V předkole play off bylo ze záznamů sice vidět, jak jsem ho narval na mantinel, jenže já se ho vážně ani nedotkl. Kvůli tomu přišel můj zkrat směrem k rozhodčímu,“ vrací se ke konci minulého ročníku plzeňský odchovanec.

A je mu jasné, že s rozhodčími ani disciplinárkou asi nikdy velkým kamarádíčkem nebude.

„Vím, že mám na zádech napsáno Štich a možná kdyby tam bylo něco jiného, bylo by vše jinak. Jenže není, takže jsem smířený s tím, že pokud budu hrát, musím zatnout zuby a vydržet to,“ říká.

A přiznává, že zlé zákroky občas udělá, ty ho po chvilince mrzí. Jiné je to s tresty, tam už občas cítí nespravedlnost. „To když jiní vyváznou bez trestu za horší věci, než jsem udělal já. Pak si samozřejmě říkám, že mě má každý za vypatlance, bezmozka a hajzla. Já tvrdě hraju a je mi jedno, jestli proti mně stojí Hlinka, Huml, nebo nějaký mladý kluk. Mám před nimi respekt, ale je to hokej a hrajeme proti sobě za svůj tým. A nemohu proti nim chodit na ledě po špičkách. Ať si říká každý, co chce, ale kdo mě zná, udělá si o mě obrázek svůj,“ dodal David Štich.

Nový hlavní pretorián kladenských Rytířů.


Zdroj: Youtube

První příprava hokejistů Kladna, masér Malý v akci
Dva Švédové, Američan i tvrďák Štich. U Rytířů se bijí o smlouvu