Ti po dlouhých pěti letech postoupili do extraligy a po ještě delší době vyráží na turnaj v zahraničí. Jmenuje se Südtirol Summer Classic a pozval je na ně klub právě z jihotyrolského centra – Bolzana. Hlavně kvůli Jaromíru Jágrovi, majiteli Rytířů, který však právě v Bolzanu před pětadvaceti lety zanechal výraznou hokejovou stopu.

Jágr v roce 1994 při stávce hráčů NHL opustil Kladno, však ho žádala celá Evropa. Ve druhé německé lize si střihl jeden zápas za Schalke a zaznamenal v něm neskutečných 11 bodů! Poté se přesunul do Bolzana a alpskému klubu pomohl v Lize národů, kde v pěti zápasech nasbíral osm branek a stejný počet přihrávek. Bolzano navíc soutěž vyhrálo.

I v aktuálních poutácích Bolzana na facebookových stránkách si jeho tehdejší góly připomínají. Včetně obrovské euforie publika, které se na něj těší i teď.

Zdroj: Youtube

A nejen fanoušci italští, za Brennerský průsmyk se chystá i početná enkláva příznivců Kladna. Neodradily je ani špatné výsledky v přípravě, kde Rytíři hlavně na extraligové soky nestačili. Jeden z těch starších Deníku prozradil, že jede linkovým autobusem a spát bude pod širákem, další jako Adamova parta spojí návštěvu i s fotbalem, za kterým vyrazí v sobotu do Milána, kde AC hostí Brescii.

Kromě Kladna a Bolzana, které se střetnou v otevíracím duelu turnaje v pátek 30. srpna od 20 hodin, startují na Südtirol Summer Classic ještě týmy Ice Tigers Norimberk (Německo) a Stavanger Oilers (Norsko). Vítězové prvních zápasů na sebe v hale PalaOnda narazí v nedělním finále. Mimochodem hala byla vybudována pro pořádání MS 1994, kam Jágr dorazil s Martinem Strakou v průběhu turnaje po vyřazení Pittsburghu ze Stanley Cupu. Ale tehdy špatný český tým ani oni nezvedli.

Zdroj: Youtube

Hostitelé z Bolzana vyhráli v roce 2018 EBEL ligu a mají aktuálně tým v mnohem lepší pohodě než Kladno. Dokázali to minulý týden na turnaji Vinschgau Cup, kde zdolali dva silné německé celky z nejvyšší soutěže – Ingolstadt 4:1 a Kolín nad Rýnem ve finále 5:2. Z kladenského pohledu je zajímavé, že za Ingolstadt nastoupil i odchovanec Kladna, veterán Petr Tatíček.

V kádru Lišek z Bolzana vyčnívají někteří Kanaďané, nebo Kanaďané, kteří jsou naturalizováni na Italy. Výtečný je brankář Irwing, jenž si zahrál i pár zápasů v NHL za Calgary a poté chytal za Ufu nebo Jokerit Helsinki. V obraně vyčnívají Spinozzi, Tauferer, Daly nebo velezkušený Marchetti. V útoku pak hbitý italský reprezentant Micelli, dále Insam, Deluca, Giliati a Sylvestre.

Bolzano nebo také německy Bozen Südtirol vyhrálo několikrát italskou ligu, Alpský pohár a také dvakrát EBEL ligu. Mezi jeho legendy patří i čeští hráči s příjmením Pavlů. První byl Jaroslav (hráč Brna a Plzně), který v Itálii v 70. letech zůstal i přes zákaz úřadů. Pak syn Michal, jenž byl v reprezentaci, zahrál si na olympiádách a také v jednom týmu s Jaromírem Jágrem v roce 1994. A nyní válčí (i když v Německu) nejmladší Jan – letos také on reprezentoval Itálii na MS na Slovensku.

S Itálií mají zkušenosti i Kladeňáci. Mistr světa z roku 1996 Drahomír Kadlec hrával za klub Neumarkt/Egna a světoběžník Dušan Halloun za Zoldo a Ritten/Renon.

Každopádně je Bolzano, kam Kladeňáci vyrazili ve čtvrtek v šest ráno, hokejovým městem a turnaj Südtirol Summer Classic bude s jistotou kvalitní přípravou na nadcházející sezonu.

Baráž začala: Chomutov (v bílém) - Kladno. Jaromír Jágr
Jágr se vrátí do italského Bolzana, kde před čtvrtstoletím zářil