Byť nastoupilo oslabené o hvězdu posledních týdnů Kurjanova, nastoupilo Kladno do zápasu lépe než hosté, ale Zikmund z exkluzivní pozice napálil jen spojnici. A tak otevřel skóre stejně jako v prvním vzájemném zápase Dostálek po hezké přihrávce Nováka zpoza klece. K vyrovnání zvolili Rytíři mocné bruslení a vymodlili si tři fauly po sobě. Při přesilovkách byla absence Kurjanova znát až příliš, přesto podobně jako proti Slavii nastartoval tým Patrik Machač. Krásně objel branku a odrazem o gólmana Gábu přece jen vyrovnal. „Fauly nás trochu rozhodily a dostali se po dobrém začátku z tempa,“ vysvětloval budějovický asistent trenéra Luboš Rob.

Machačovo vyrovnání bylo nadlouho gólovým koncem zápasu, který napětí nepostrádal, kvalitu také ne, ale větší přesnost v rozhodujících chvílích ano. Mladíčka Vildumetze vyčapal skvěle Gába, ve třetí třetině čaroval i při dorážce Kauta. Jenže v naprosto vyrovnaném duelu měli možnosti i Jihočeši a také Kopřiva musel chvílemi vytáhnout zákroky velké jako on sám.

Přesto nakonec ani on nestačil tři a půl minuty před koncem v oslabení za dorážku Čermáka, který pálil do odkryté klece. Budějovice poté ještě ubránily power play Rytířů a slavily druhou těsnou, ale důležitou výhru nad týmem z čela tabulky. A svým protivníkům utíkají.

Tiskový mluvčí Rytířů Vít Heral s Jaromírem Jágrem
Vít Heral: Od hokeje už nemohu chtít víc

„Kladno potvrdilo vysokou výkonnost. Má mladé hráče, kteří vědí, co mají hrát. O to větší máme radost, že jsme uspěli. Domácí nás trochu zatlačili ve druhé třetině, kdy jsme ustoupili s obranou, ale přežili jsme to bez újmy. Třetí část byla vyrovnaná, šance tam byly na obou stranách. Nakonec rozhodla přesilovka, která nebyla úplně šťastně sehraná, ale ukázalo se, že když se hraje puk do brány a doráží se, tak padají góly. Ocenění za výkon zaslouží oba týmy, nás pochválím za týmovost,“ dodal Luboš Rob.

Domácí Miloslav Hořava st. Byl stručnější, ale i přes porážku svým způsobem spokojen. „Zápas  se mi hrozně líbil. Říkal jsem to už po prohře na Motoru a bylo to tak i dneska. Takových zápasů bychom potřebovali mnohem více,“ řekl Hořava a k samotnému výsledku dodal: „Bylo to hodně vyrovnané, ale Budějovice mají zkušenější mužstvo, proto o jeden gól vyhrály.“

Rytíři Kladno – Motor České Budějovice 1:2 (1:1, 0:0, 0:1). Branky a nahrávky: 18. Machač (Pekr) – 7. Dostálek (Martin Novák), 56. Čermák (Galamboš). Rozhodčí: Kašík, Veselý – Štofa, Špringl. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváků: 3058.

Kladno: Kopřiva – Kehar, Repe, Štich, Zelingr, F. Matula, P. Hořava, Veber – Redlich, T. Kaut, Zikmund – M. Hořava, Machač, Vildumetz – J. Kloz, Svedlund, D. Tůma – Kubík, R. Přikryl, Pekr.

České Budějovice: Gába – Kutlák, Kučný, Fillman, Vráblík, Pavlin, Pýcha, Kachyňa – L. Květoň, Galamboš, Nedorost – M. Bárta, Vampola, Čermák – Heřman, Rob, Jonák – Dostálek, Vlček, Martin Novák.

Vrchlabí – Řisuty
Vítězná série Řisut skončila pod herlíkovickými svahy