Pro řisutské borce není kladenský zimák cizím prostředím, poněvadž dvě třetiny kádru tvoří zdejší odchovanci a nejeden z nich tady získal titul juniorského mistra republiky.

Vzhledem k tomu, že jsou Kladeňáky, očekávají, že je diváci nenechají na holičkách. „Rozeslali jsme pozvánky kam jen to šlo," prohlásil obránce Jan Sedláček, jenž je jedním z těch, kdo je v Kladně doma. S hokejem zde začínal a teď jako trenér vede první a druhou třídu. „Doufám, že přijde hodně lidí a budeme hrát před domácím publikem," přál si.

Od zápasu očekává další vyrovnanou partii. „Měli bychom ale proměňovat šance a konečně začít využívat přesilovky, v nichž musíme častěji střílet. Snad to dopadne dobře," uvedl pětadvacetiletý bek, jenž v sezoně nastřílel čtyři branky. „Není to žádná hitparáda a ani nevím, zda v utkání dostanu šanci, protože jsem momentálně sedmý obránce. Uvidím. Nechám to na trenérovi," řekl.

Ještě nedávno, za trenéra Vejvody, si zahrál extraligu za Kladno další jeho odchovanec, pravé křídlo první lajny Ladislav Vlček. S devíti góly nejlepší střelec týmu v play-off.

 „Pořád to je pro mne domácí zimák," přiznal juniorský mistr světa z roku 2001, který v extralize nastoupil za Kladno ve 130 zápasech.

Druhá liga je velmi specifická soutěž. Hráči ji hrají při zaměstnání, k tomu tréninky a poměrně velké cestování za zápasy. Teď v play-off odehráli za 25 dní jedenáct utkání nadoraz!

„Když jsem byl profesionál, tak jsem si to nedokázal představit. Myslel jsem si, že to je brnkačka, zábava po práci. V sezoně to svým způsobem pohodička byla, ale teď v play-off, je to záhul, který se dá, co se týče výdaje fyzických sil, srovnat s extraligou," řekl 33letý útočník a přiznal, že po dvou krizích, jež tým v sezoně potkaly, nečekal, že se dostanou tak daleko a potrápí největšího favorita soutěže.

Mimochodem, Řisuty hrají od nového roku na tři pětky. Naštěstí se jim vyjma Záleského a kapitána Kašáka, jenž ve středu chyběl, zranění vyhýbají.

Také Vlček bude rád, když přijde pěkná návštěva. Aspoň o něco větší než v úterý ve Slaném, kde bylo tři sta lidí a atmosféru tvořili v první řadě táborští příznivci.

„Věřím, že si diváci cestou najdou. Že budou zvědaví, jaký se hraje v Řisutech hokej. Protože je tady hodně Kladeňáků, je podobný tomu kladenskému. Navíc trenér Novotný je také Kladeňák," připomněl Vlček kouče, jenž má jako hráč ve sbírce čtyři mistrovské tituly.

Před dnešním utkání pochopitelně věří v úspěch. „Věřím, že vyhrajeme. Myslím, že soupeř z nás má vítr," uvedl s tím, že by za příznivého stavu neměli být hrr jako v úterním domácím utkání, v němž vedli 2:0 (4:5) a duel pak zbytečně a hloupě ztratili, když vteřinu před koncem soupeř proměnil trestné střílení. „Byl jsem blízko a z mého pohledu bylo nařízeno správně," prohlásil.

Táborští Kohouti hodně spoléhají na první lajnu vedenou kapitánem Matušíkem. Ubránit ji včetně výtečných přesilovek je pro Buldoky zásadním úkolem pátečního večera.

Na závěr. Po středeční výhře 4:3 v Táboře šli řisutští borci poděkovat divákům za pěknou atmosféru. Ač jejich miláčky porazili, nedočkali se pískotu, nýbrž potlesku. I proto by se na jih Čech rádi vrátili.