Během baráže jste pravidelně navštěvoval zápasy Kladna. Nesvrběly vás trochu ruce?
Tak svrběly i nesvrběly. Kluci se sami dostali do baráže, tak si to i sami museli odehrát. Ale přál jsem jim, aby baráž vyšla. Ke Kladnu přeci jen extraliga patří a návrat byl jen kousek. Kladno jsem sledoval celou sezonu, ke konci a v play-off teda stále více, protože sám jsem měl více času. A po návratu tedy i osobně. Líbil se mi jejich poctivý hokej. Bylo vidět, že rok odvedli velký kus práce. Klobouk dolů před nimi.

Nelákal by vás návrat zpět do Kladna?
Domů by mě to lákalo, ale když jsem vycestoval ven, tak tam asi také ještě nějaký čas zůstanu. Z Kladna se mi teď ani nikdo neozval, tak to padlo hned. Zatím tedy naberu ještě jiné, velmi cenné zkušenosti a uvidíme.

Jak hodnotíte uplynulou sezonu, kterou jste strávil v týmu Šachtaru Soligorsk?
Byla to vynikající zkušenost jak po lidské, tak po hokejové stránce, protože v Bělorusku se hraje ruský hokej. I tréninky tam vypadaly úplně jinak, než jak jsem byl zvyklý z Kladna. V Soligorsku jsme trávili na zimáku minimálně čtyři až šest hodin. Jinak život v Bělorusku je pomalejší, protože tam stále vládne ještě trochu komunismus. Bylo zajímavé poznat, jak se tady měli rodiče, když byli ještě mladí.

Neměl jste problém například s azbukou?
Azbuku jsem měl ještě na střední, takže tu jsem si ještě pamatoval (usmívá se). Horší byla slovíčka, ale i ta se mi začala pak vybavovat. A nyní musím říct, že ruštinu jsem se tam naučil opravdu dobře.

Tomáš Řenč na Pálavě.
Unavený šampion bral bronz všemi deseti

V Soligorsku jste se opět potkal s exkladenským Tomášem Pitulem. Jak vám jeho přítomnost pomohla?
Tomáš tam byl už ke konci minulé sezony, tak byl trochu zběhlejší. Bylo fajn, že mi ukázal, jak to v klubu chodí. Adaptace byla o to rychlejší. Po dvou měsících jsem začal i docela rozumět rusky, co trenér chce. To bylo fajn, že jsme se nemuseli zdržovat angličtinou. Jinak pro mě bylo dobré, že jsem tam byl s Tomášem a spolu jsme si to i užili.

Jak běloruský hokej poznamenal sestup jejich reprezentace z elitní skupiny mistrovství světa?
V Bělorusku je hodně spjatý sport s politikou. Z toho důvodu by se daly očekávat změny. Ale tamní vedení je udělalo už po uplynulé sezoně. Mimo jiné soutěž zúžili o 4 týmy, které byly tedy horší. Byly to takové 4 Kadaně (směje se). Podle mě je to krok dobrým směrem. Ale také omezili působení cizinců mimo postsovětských. To si myslím, že je chyba, protože cizinci hráli v soutěži prim.
Jinak myslím, že se hokej v Bělorusku ubírá správným směrem. Dvacítka třeba hrála celý rok dobrý hokej, ale nakonec stejně jako dospělí sestoupili. Hrají líbivý hokej, ale neumějí moc bránit.

Nyní míříte do slovenského Zvolena. Jaké máte očekávání?
Zvolen teď vypadl v semifinále, ale co se mi doslechlo, tak jejich ambicí je vyhrát titul. A podle toho skládají i tým. Doufám tedy, že nám to půjde a cíle dosáhneme. Taky už bych rád zažil nějaký pořádný úspěch.

Ve slovenské soutěži budou nově působit také dva maďarské týmy. Jak to vnímáte?
Myslím, že je to krok dopředu. Očekávám, že v maďarských týmech bude plno Kanaďanů a zápasy budou velmi atraktivní. Přiznám se, že na Slovensko se těším.

Jak si užíváte léto?
Já to říkám pořád – teď jsem na dovolené v Čechách (směje se). V tom Bělorusku to občas bylo těžké. Za tři týdny mě čeká cesta do Zvolena. Takže jsem si užil dva měsíce. Ale ono to zase rychle uteče. Navíc ze Zvolena do Kladna je přeci jen mnohem příjemnější cesta než z Běloruska.

Hlasování o důvěře vlády Andreje Babiše 11. července v Poslanecké sněmovně v Praze.
Osobnosti Kladenska novou vládu neoslavují

Jan Astix Šejhl