„Byl to podobný zápas jako ty předtím tady, ale šli jsme si za svým a poprvé se tady dostali do vedení," říkal autor rozhodující trefy Petr Tenkrát. Byla důležité, ale i svým způsobem slavnostní, protože se někdejší reprezentant stal teprve 27. hráčem historie, který dal za Kladno 100 gólů.

Hosty povzbudil návrat v play off skvěle chytajícího Cikánka do brány, další změnou byl návrat obránce Kehara místo Ulrycha, jemuž poslední duel nevyšel a navíc kvůli zranění musel hrát s mřížkou.

Před narvaným Horáckým stadionem (5000 diváků) šla Jihlava brzy do vedení po pumelici Danišovského, jenže to bylo z její strany v tomhle utkání vše. Obrana Kladna totiž fungovala mnohem lépe než v předešlých duelech a už zmíněný Cikánek chytal velejistě.

Také čtěte: Hokejové Kladno zase balancuje nad propastí

Rytířům se povedlo brzy srovnat v přesilovce, která jim začíná vycházet. Tak jako to vyšlo v Kladně dvakrát po ranách Drtiny, v pondělí opět pálil stejný obránce a Tůma přesně tečoval. Rozhodlo se ale ve druhém dějství. Domácí promarnili dlouhou přesilovku pět na tři a chvíli na to si naopak dvojnásobnou převahu zahráli také hosté.

A vsadili na to, co jim jde: Drtina nabil Tenkrátovi a ten vystřelil po ledě – 1:2. „Přesilovky rozhodují zápasy, a pokud se proměňují, může se dojít k vítězství. Já to zkusil od modré, a přestože je Svoboda kvalitní gólman, propadla tam," usmál se Petr Tenkrát.

V posledním dějství tentokrát hosté na rozdíl od soboty k žádnému velkému náporu nepustili. Krušno jim bylo v závěru, kdy se nechal dvě minuty před koncem vyloučit Cetkovský a jihlavský kouč Petr Vlk sáhl okamžitě k power play. Oslabení čtyř proti šesti ale Rytíři zvládli skvěle, jednou pomohl i famózní Cikánek a hrát se tedy bude znovu.

„Hráli jsme tentokrát aktivně až do konce. Pak sice dostali přesilovku, ale kluci to super odbránili," chválil spoluhráče Tenkrát. Nicméně mluvit o lepší náladě v kladenském táboře nechtěl. „Lepší, nelepší, jeli jsme sem, abychom urvali další bodík a vrátili se na Kladno. A že jsme měli být skleslí? Nemělo být proč, takový pocit opravdu nemám. Dokud někdo neudělá čtvrtý bod, tak série přece nekončí," říkal hráč, který se prosadil střelecky už podruhé v řadě a celkem zaznamenal v posledních třech zápasech čtyři kanadské body.

Teď jeho tým čeká opět domácí prostředí, našlapaný kladenský zimák. „My od toho můžeme čekat jen a jen boj, jako doteď. Oba týmy jsou hodně vyrovnané," je si jistý Tenkrát.

A co vy, máte už na středu koupený lístek?

Nepřehlédněte: Tuchlovičtí pořádali první ples obce

Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Danišovský (Diviš, Březina) – 10. D. Tůma (J. Drtina, Kloz), 33. Tenkrát (J. Drtina). Rozhodčí: Bejček, Kopeček – Maštalíř, Svoboda. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:1. Diváci: 5075.. Stav série: 3:2.

Jihlava: M. Svoboda – Kajínek, J. Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Půža, Kaláb – F. Seman, J. Skořepa, Jiránek – Jergl, Hubáček, Důras – Zeman, Anděl, Čachotský – Danišovský, Diviš, Březina.

Kladno: Cikánek – P. Hořava, Drtina, D. Růžička, Repe, Kehar, Ptáček – D. Tůma, Burger, Kloz – Redlich, Přikryl, Strnad – Pekr, Machač, Tenkrát – Cetkovský, Zikmund, Gratton.

Rudolf Muzika, Jan Šejhl