„Máme za sebou hodně náročné vyjednávací období. Ač si to Miloš možná nemyslí, pro nás byl od začátku volbou číslo jedna. Do Sparty patří,“ uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Sparty Petr Ton.

Sám Hořava se totiž v rozhovoru pro iSport.cz, který vyšel v pondělí odpoledne, nechal slyšet, že pro pražský klub byl spíše záložní variantou. Média totiž informovala o tom, že Sparta už hráčům oznámila, že novým trenérem bude Václav Varaďa. Řešit už se měly jen detaily a během úterý měla být spolupráce s úspěšným bývalým trenérem Třince oznámena veřejnosti.

Hokejisté Sparty, poprvé po odvolání trenéra Patery, podlehli doma Pardubicím 2:3.
Obrazem: Ani bez Patery Sparta nebodovala. Prohrála již popáté v řadě

Všechno je ale jinak a celek z hlavního města by měl až do konce sezony 2023/2024 vést právě Hořava. „Právě dlouhodobější spolupráce pro nás byla v případě pana Hořavy absolutní priorita. Angažovali jsme trenéra, který zná velice dobře prostředí klubu i kádr, který se oproti loňské sezoně příliš nezměnil. Věříme, že je tou nejlepší volbou,“ prozradila Barbora Snopková Haberová, generální manažerka Sparty.

Ta se zároveň vyjádřila i ke spekulacím ohledně kouče Varadi. „Ano, jednali jsme i o této možnosti. Nedohodli jsme se ale na podmínkách,“ uvedla Snopková Haberová.

V třaskavé repríze posledního finále mezi Třincem a Spartou, které se odehraje ve středu od 17 hodin, tak Pražany nepovede bývalý trenér trojnásobných mistrů ze Slezska, jak se řada hokejových fanoušků těšila. Na střídačku se ale nepostaví zatím ani Hořava.

Bývalý trenér hokejové reprezentace Filip Pešán.
Pískot, spory s hvězdou a poslední místo. Pešán zažívá ve Švýcarsku těžké časy

Ještě v tomto zápase se tým představí pod taktovkou dočasného trenérského tria Petr Ton, Jaroslav Hlinka a František Ptáček. Hořava se k mužstvu připojí ve čtvrtek a od tohoto dne Spartu povede. Zajímavé ale bude také sledovat, kdo bude jeho asistentem. „Dohodu s jeho kolegou právě finalizujeme. Jeho jméno oznámíme hned, jak se domluvíme,“ uvedl Ton.

Původní Hořavovou podmínkou měla být obnovená spolupráce s Josefem Jandačem, se kterým loni dovedl Spartu až do finále. Bývalý reprezentační kouč ale nabídku odmítl. Jako svoji náhradu měl Hořavovi nabídnout Václava Prospala, neklapl však ani on, ani trenér ze Švédska, s nímž chtěl Hořava spolupracovat. Koho si tedy zkušený trenér k sobě vybere?

Spartě každopádně nové trenérské vedení může dodat potřebný klid. Zajímavé je ale už jen to, že odvolaného Pavla Pateru střídá právě Miloslav Hořava. Další kladenský odchovanec, který byl Paterovi v prvních trenérských letech velkým mentorem. Bude právě Hořava tím, co Sparta potřebuje, aby začala stoupat tabulkou vzhůru?

Z hokejového utkání Krajské ligy Žabonosy - Mladá Boleslav B (5:3)
Krajská liga: Vládnoucí Rakovník sestřelil obhájce, Žabonosy poprvé zvítězily