Tu dlouhé roky podporovalo město Kladno a to nemalými částkami. Pro loňský rok bylo v rozpočtu stejně jako předtím sedm milionů korun. Jenže peníze po už mnohokrát probraných sporech mezi dvěma vlastníky – Jaromírem Jágrem a Městem Kladnem, na účet klubu nedorazily.

A tak se rozhodl fanklub, že hokejovou mládež podpoří za pomoci těch nejvěrnějších. A vyhlásil Sbírku na nákup sportovních potřeb.
Gesto? Švejkovina? Podle Jaroslava Zelenky z fanklubu ani jedno, ani druhé.

„Já bych to nazval spíš hozenou rukavicí. Není určitě účelem vytvářet nějaký tlak na město. Jen podpořit klub a jeho majitele Jardu Jágra, zmírnit propad dotací, a hlavně zkusit spojit lidi a dát najevo, že jsme v tom s klubem společně," říká Zelenka.

Sbírka začala včera a skončí až 30. dubna a peníze je možné posílat na transparentní účet, nebo fyzicky – do přenosné kasičky. Ta bude k dipozici na každém domácím utkání Rytířů, poprvé tedy ve středu proti Ústí nad Labem.

„Vše je úředně zaregistrováno, dokumentováno, podle zákona bude pokladnička zapečetěna na magistrátu a tamtéž potom rozpečetěna. Výsledek bude zaprotokolován a vyúčtován dle regulí krajského úřadu, kde je sbírka oznámena," potvrzuje Zelenka, že vše odpovídá liteře zákona.

Dodává, že vybrané prostředky budou použity jen nákup sportovních potřeb. „V první řadě máme v úmyslu financovat výrobu dresů, případně pořídit další výstroj a materiální vybavení. Vše budeme konzultovat s odpovědnými činovníky klubu. Aby se předešlo spekulacím, po ukončení sbírky zjistíme a zveřejníme cenové nabídky od různých dodavatelů," dodává Zelenka.

Fanklub uspořádá rovněž benefiční akce, které sbírku podpoří. Jako první to bude 20. února hokejbalové utkání fanoušků a celebrit kladenského hokeje, ve stejný den bude program pokračovat koncertem kladenské kapely Vnitřní Faktor a větší program je naplánován také na den ukončení sbírky – 30. dubna.

A ještě číslo transparentního účtu, na který lze peníze na sbírku posílat: 2800918580/2010.