V první čtvrtině extraligy Kladno ztratilo s Brnem jasnou výhru, když bylo padesát minut lepší, ale závěr nezvládlo. Teď bylo naopak na ručník, po první třetině mohl být zápas hotový. Jako by na ledě existovali jen domácí, které posílily poslední úspěchy a rychle chtějí prchnout z třinácté příčky, kam podle mnohých nepatří. Výborný brankář Bow nakonec nestačil jen na dvě střely a obě situace si nedá za rámeček Američan Kristo. Nejdřív nezablokoval ránu Kučeříka a Šoustalova teč byla přesná. Druhý gól zařídil pěknou přihrávkou Krištof a zakončují Ďaloga byl určitě rád, že ho Kristo nechal zakončovat v naprosté pohodičce. Pak už ho trenéři stáhli…

Rytíře spasila přestávka, po níž Kometa ubrala a hosté podporovaní hlasitě třemi fanoušky od Opočna se postupně sebrali. Nejvíc jim pomohl výpad Plekance, jehož tvrdá bomba z úhlu dala Kladnu naději. Následně fauloval Horký, rejdy prvního přesilovkového komanda ještě Brno zkrotilo, ale pak si najel Zikmund na přihrávku Dotchina a bruslí vyrovnal.

Rozhodčí jeho trefu uznali i po prohlédnutí videa a Rytíři ovládli led. Račukova krásná štrykovaná zasloužila další gól, a ve třetí třetině Kladno pomohlo Kometě na nohy samo zbytečnými vyloučeními, v jejichž bránění je nejhorší v extralize. Brno naopak potrestalo vyloučení Berana a pak Suchánka bleskově vždy po dokonalých pasech a střelách Vincoura a Muellera. Oba trefy dělilo jen 73 vteřin a zápas definitivně rozhodly, Kladno už sílu na další zvrat nemělo a navíc mu Mueller přibalil na cestu ještě jednu přesilovkovou trefu.

Asistent trenéra Kladna Jiří Burger neměl lehké hodnocení zápasu. "Už první třetina byla velice špatná, úplně nám scházel pohyb a důraz. Ale pak jsme se zlepšili, ve druhé třetině to byl výkon, jaký bychom si představovali," našel malé pozitivum. Zato ke třetí třetině a zejména zbytečným vyloučením původně ani nechtěl nic říkat. Tak ho naštvala. "Musel bych být být sprostý, co jsme si tam dovolili," ulevil si a nakonec se rozpovídal. "Jako nejtrestanější tým extraligy máme tři vyloučení za fauly ve středním a útočném pásmu plus jedno za řečnění. Vůbec nechápu, jak si tohle můžeme dovolit," hromoval Burger.

To domácí Jiří Kalous byl rád, že jeho pozice neoslabila, Kometa zase začala vyhrávat. "Měli jsme výborný vstup do utkání a mohli jsme vedení i navýšit. Nevím proč se pak náš výkon tak změnil, ale přestali jsme hrát, co jsme chtěli, začali být nervózní a v podstatě můžeme být rádi, že soupeř nešel do vedení," přiznal obavy po druhé části.

Na hráče pak nekřičel, spíš je uklidňoval. "Potřebovali jsme tým hlavně uklidnit, protože jsme pevně věřili, že si šance vytvoříme. Důležité bylo, že na nás ta třetina nenechala psychické následky a kluci bojovali, rvali se o to, aby vítězství zůstalo doma. Děkuji týmu, že to zvládl, protože doma se musí vyhrávat a nám se to poslední dobou moc nedařilo," dodal Kalous.

Kometa Brno - Rytíři Kladno 5:2 (2:0, 0:2, 3:0).

Branky a nahrávky: 4. Šoustal (Kučeřík, Meluzín), 11. Ďaloga (Krištof, Holland), 43. Vincour (Bartejs, Krištof), 44. Mueller (Krištof, Vincour), 57. Mueller (Bartejs) – 31. Plekanec (Račuk, Wood), 34. Zikmund (Dotchin, Wood). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:1. Diváků: 940.

Brno: Sedláček – Ďaloga, Holland, Kučeřík, Bartejs, Gulaši, L. Forman, Mikyska – Zaťovič, Krištof, P. Mueller – R. Pavlík, A. Zbořil,  Horký – Ostřížek, Rákos, Vincour – Šoustal, Meluzín, Süss.

Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Wood, Ticháček, Suchánek, Baránek, Donaghey – Zikmund, Plekanec, Jágr – Hlava, Filip, M. Indrák – Machala, A. Kubík, M. Beran – Kristo, Račuk, Melka.

Utkání mistrovství světa hokejistů do 20 let: ČR - USA, 30. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) Jaromir Pytlik a syn kladenského odchovance Michal Pivoňky Jacob Pivonka.
Fanoušci spekulují o příchodu Pytlíka k Rytířům