V sobotu Středočeši prohrávali s Chomutovem už 0:3 a 1:4, přesto hlavně v závěrečné třetině hráli výborně a nechybělo mnoho, aby nakonec srovnali.

Divácky ještě atraktivnější nabídlo sváteční pondělní střetnutí s Českými Budějovicemi. Ty v hektickém úvodu poslal do vedení Pajič, ale za pouhých 13 vteřin vyrovnal Stach a Kladenští poté dlouho diktovali i díky třem přesilovkám v řadě tempo hry. Střelec utkání Jan Rudovský otočil zblízka na 2:1, ale další gólu Pituleho neplatil pro vysokou hůl a v úvodu druhého dějství vládli Jihočeši.

Exkladenský Kuchejda pěkně vyrovnal a Boháč po chvíli mohl nasměrovat děj úplně jiným směrem, než poté kráčel. Trestné střílení mu ale brankář Chábera chytil a Rytíře nastartoval. Hlaváč se velkou dávkou štěstí a také s pomocí tyčky i teče hostujícího beka Semráda vrátil Rytířům vedení, a pak předvedl další perfektní akci na nabil dokonale Rudovskému na jeho druhý zásah v utkání – 4:2.

Vyhráno ještě nebylo, v závěru třetiny dostali Jihočeši velkou výhodu minutové převahy pět na tři, ale neodehráli ji dobře, a přestože některé šance měli, Chábera s obránci odolal.

Před zraky zajímavých návštěvníků duelu, třeba Pavla Patery, se hrál pěkný hokej i ve třetím dějství. Hosty postavil na nohy laciný gól nejproduktivnějšího hráče I. ligy Straky, když si Chábera nepohlídal mezírku u tyče.

Rytíři ale dál hráli útočně, zejména Rudovský ukazoval velkou vůli po hattricku, a přestože dvě šance zazdil, nakonec se sedm minut před koncem dočkal a pojistil kladenské vítězství.

„Hattrick je fajn, nedáváte ho každý den. Ale zase tak moc moje zásluha to nebyla. Při jednom gólu mě trefil hokejku Michal Dragoun, pak mi skvěle našel Honza Hlaváč a nakonec mi zase trefila střela Honzy Látala a bylo to prakticky do prázdné brány. Šancí jsem měl víc, mělo tampadnout o dva góly víc, ale to už bych asi chtěl moc," skromně hodnotil svůj v Kladně málo vídaný kousek Jan Rudovský.

Podle něj je zatím Kladno doma střelecky úspěšné proto, že hodně střílí a hráči se snaží dorážet. „Je to úzké, s tím se pereme, ještě jsme si nezvykli. Prostě musíme hrát jednoduchej hokej," říkal borec, který se nějaký čas střelecky trápil, ale doma nastřílel ve třech zápasech čtyři branky. „Doma se hraje líp, to je jasné. Venku už to bylo trošku unavující, zatímco tady přišli lidi a zatím skvěle fandí," děkoval publiku, pro které si už předtím při děkovačce připravil volný skok do branky čelem napřed.

„Když budeme vyhrávat, bude to častěji," usmál se vtipálek týmu, jehož bude stát hattrick dva tisíce do klubové pokladny.

Trenér Jiří Čelanský nebyl tak veselý, přece jen viděl řadu chyb, jimiž Kladno pouštělo hosty zbytečně do zápasu.

„Víme o tom, takhle hrát nejde. Pracujeme na tom a je nám líto, že se to zatím neprojevuje. Hlavně ve druhé třetině jsme to moc hrnuli dopředu a dělali velké chyby, přitom na úzkém ledě se každá chybička projeví. Na druhou stranu jsme rádi, že jsme dali lidem domácí vítězství," těšilo Jiřího Čelanského.

Kladno čeká další duel ve středu s Kadaní a opět chystá posílení kádru. Jít by mělo o obránce Olomouce Jaroměřského.

Kladno – České Budějovice 5:3 (2:1, 2:1, 1:1)

Branky: 14. Stach (Tenkrát), 12. Rudovský (Dragoun, Hlaváč), 30. Hlaváč (David Růžička, Stach), 33. Rudovský (Hlaváč, Pitule), 53. Rudovský (Látal, Pitule) – 4. Pajič (Kuchejda), 25. Kuchejda (Švihálek), 44. Straka (Nouza, Heřman). Rozhodčí: Grech – J. Štětina, D. Štětina. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 3069.

Rytíři Kladno: Chábera – Kolářík, Látal, Moravčík, David Růžička, Kužel, Gutwald – Eberle, Dragoun, Hořava – Horna, Stach, Tenkrát – Rudovský, Pitule, Hlaváč – Strnad, Lukáč, Redlich.

ČEZ Motor České Budějovice: Kůdela – Punčochář, Vráblík, Dan Růžička, Mucha, Chmelíř, Semrád, Parýzek – Kuchejda, Pajič, Švihálek – Nouza, Straka, Heřman – Marek, Rob, Boháč – Švec, Přibyl, Vaniš.