Stejně jako před rokem Kladeňáci nezvládají v play-off už první krůček. Jenže zatímco loni zbabrali závěr základní části a pak je čekala poměrně silná Jihlava, letos měli a snad ještě i mají ambice na postup do extraligy. A také papírově slabšího soka. Jenže aby ještě uspěli, muselo by se hodně v jejich hře a vystupování na ledě změnit, což se samo neudělá.

Série s Ústím ještě prohraná není, to v žádném případě, ale tři porážky s podceňovaným celkem Severočechů jsou známkou toho, že něco v týmu není v pořádku.

Trenéři se snaží hýbat se sestavou, dokonce rozdělili úderné duo Stach – Bílek a místo střelce Bílka (který v play-off zatím střelcem není) zařadili do druhé formace náhradníka Daleckého. Vsadili na to, že v Ústí bude mít motivaci, když tam v sezoně hrál.

V sobotu mužstvo nastupovalo už za velmi vážné situace, ale na ledě to tak nevypadalo. Už po první třetině, přesné teči Tenkráta a bombě Brože, to bylo 2:0, a další dva zásahy přišly z hokejek Pohla a Roubíka velmi brzy po zahájení prostředního dějství.

Kladenští trenéři pak nahradili brankáře Mensatora Cikánkem, ale hostům to nepomohlo. Na ledě se to začalo prát a postrkovat a na brankáře Volkeho (trenér Mach opět protočil gólmany) hosté recept nenašli. Povedlo se jim to až v poslední desetiminutovce díky Daleckému a Skuhravému, to už byla ale jen kosmetická úprava skóre, které bylo jednu chvíli už 6:0.

Konec byl dramatický spíš v hledišti, kde stejně jako v pátek nastoupili na kladenské příznivce těžkooděnci.

Domácí trenér Miroslav Mach chválil svých patnáct statečných v poli, kteří dali do hry srdíčko. „Sice jsme udělali chyby, ale hráli jsme doma ještě lépe než druhý zápas na ledě Rytířů," chválil tým, což rozhodně jeho protějšek David Čermák nemohl. "Ústí vyhrálo zaslouženě, my jsme nic neukázali. Po nadějném začátku jsme udělali zbytečné dva fauly a Slovan se dostal do vedení," konstatoval kladenský asistent kouče.

Co se týče vyhlídek, Miroslav Mach tuší, že se Kladno ještě nevzdá, ale věří svému týmu, že jeden ze tří mečbolů využije. "Máme další body a celkem už  tři, zatímco Kladno jen jeden. Myslím si, že série bude ještě vyrovnaná, ale doufám, že ji vyhrajeme. Pořád si to užíváme," říkal Mach. 

David Čermák ještě zbraně neskládá, celkem pochopitelně. "Jen musíme změnit myšlení našich hráčů. Podle mého názoru je reálné sérii ještě otočit v náš prospěch."

V pondělí se série opět přesune do Kladna za těžko uvěřitelného stavu 3:1 pro Ústí. Využijí jeho hráči první mečbol, nebo se ještě Rytíři zkusí názvu svého klubu přiblížit? Začíná se v 18 hodin.

Slovan Ústí nad Labem – Kladno 6:2 (2:0, 2:0, 2:2). Branky a nahrávky: 11. Tenkrát (Smetana, Merta), 15. Brož (Vágner), 24. Pohl (Tůma), 26. Roubík (Pohl), 45. Navarra (Melka, Smetana), 48. Kloz (Tůma, Roubík) – 51. Skuhravý (Stach), 52. Dalecký (Skuhravý, Pitule). Rozhodčí: P. Würtherle, Bejček – Polák, Rampír. Vyloučení: 8:9, navíc Skuhravý  a Růžička (oba KLA) 10 min. OT. Využití: 2:1. Diváků: 4566. Stav série: 3:1.

Ústí nad Labem: Volke – Bernad, Pohl, Vl. Brož, M. Vágner, Hes, Smetana, Skočovský, Holomek – D. Tůma, Roubík, J. Kloz – Tenkrát, Kuchler, D. Merta – Křivohlávek, Melka, Navarra – Gengel. Trenéři: Miroslav Mach, Tomáš Mareš.

Kladno: Mensator (26. Cikánek) – Kehar, Nash, Repe, D. Růžička, Těrnavskij, Ptáček, Zajíc – Rudovský, Skuhravý, Machač – Dalecký, Stach, Kindl – V. Bílek, Pitule, M. Procházka – Dvořáček, Redlich, Lukáč. Trenéři: Jindřich Lidický, David Čermák.