Jde o návrat ke kořenům, vždyť hokejové třídy na dvanáctce pomáhaly spoustu let rodit ty největší talenty kladenského hokeje včetně Jaromíra Jágra, Pavla Patery, Tomáše Plekance a dlouhé řady dalších. Třeba Radní pro sport Otakar Černý ml. sám na školu v Brjanské ulici chodil, nyní je členem školské rady a uvítal by, kdyby se záměr Rytířů podařil.

Logistika byla v posledních letech opravdu neúnosná a naplánovat tréninkové hodiny pro stovky dětí z různých škol je velice složitý úkol. Vždyť v posledních dvou letech od příchodu mladšího Jágra do vedení klubu stoupl počet dětí z 360 na 550.

Proto projekt vznikl. „Hovořili jsme tohle téma s rodiči, kteří samozřejmě mají svoje výhrady. Nelíbí se jim třeba, že kluci budou pohromadě ve třídě bez děvčat. Ale sám jsem produktem téhle školy a z vlastní zkušenosti vím, že spousta z nás udělala vysokou školu, spousta střední a další se vyučili. A tohle bude na každé základní škole stejné. Některé děti jsou prostě na školu talentovanější, jiné méně," je přesvědčen někdejší manažer hokejového klubu Otakar Černý.

Projekt je podle něj připraven perfektně (nejvíce se na něm podílel šéftrenér mládeže Josef Zajíc). Jsou připraveny autobusy k převážení dětí ze školy na zimák, na stadionu klub vybuduje z jedné bytové jednotky místnost speciálně určenou žákům k odpočinku, hrám, ale i ke školní přípravě.

„Město myšlenku k návratu hokejových tříd vítá a podporuje. Sám jako člen vedení reprezentační osmnáctky mám zkušenosti, že s týmem Spojených států přilétá na zájezdy do Evropy i učitel, tak jsou daleko. My se musíme od něčeho odrazit a věřím, že tenhle projekt u rodičů bude mít odezvu. Jsem o jeho dobrém provedení přesvědčen a neříkám to jako reklamu, ale protože do něj opravdu vidím zblízka," dodal Otakar Černý.

Zajíc s Gardoněm diskutovali s rodiči

Skvělou prezentaci pro akci dvanáctka připravil i klub, najít ji můžete na stránkách Rytířů. A nejen prezentaci. Šéftrenér mládeže Josef Zajíc spolu s další legendou kladenského hokeje Radkem Gardoněm diskutovali s rodiči, v čem je výhoda umístění dětí-hokejistů na jednu školu. 

„V současnosti je situace opravdu nevyhovující, nejmladší týmy trénují málo, navíc na jedné ploše a často po dvou družstvech zároveň. Je to neefektivní, hráči i díky tomu brzy strašně zaostávají. Jediný možný způsob, jak z toho ven, je návrat ke sportovním třídám," prohlásil GM mládeže Josef Zajíc. 

„Máme celkem dvaadvacet mužstev na dvě ledové plochy. Většina z dětí může trénovat většinou odpoledne v určitém čase, který se padesátkrát liší. Proto se bohužel spojují tréninky mužstev, navíc je jich málo, což je hodně hodně špatně," dodal Zajíc. 

Jágr je také pro

Největší osobnost českého hokeje a šéf Kladna Jaromír jágr mladší myšlenku podporuje vší silou. „Pomohlo to klukům jako já, pomohlo to dalším tady na Kladně nebo v Litvínově. Tento systém vychoval celou řadu hráčů, kteří to dotáhli daleko. Škola a klub spolu perfektně spolupracovaly, děti se dostávaly daleko častěji na led, než je tomu dneska. Teď jsme ani nic nového nevymysleli, v klubu i ve škole je ale vše do detailu připraveno na restart v ještě lepší podobě," zdůraznil majitel Rytířů.

Ředitel hodlá pomoci hokeji nadstandardně

Ředitel školy Vladimír Dufek je připraven na úzkou nadstandardní spolupráci v trojúhelníku klub-škola-rodiče, zároveň chce maximálně podrobně informovat rodiče o výukových plánech a všech možnostech, které jeho ústav nabízí. „Máme kantory elitní, nadprůměrné i průměrné. Podprůměrní u nás nejsou, protože s takovými nespolupracujeme," zdůraznil.