Lamoriello tak jednal podle zvyklostí, přesto před dvěma roky při výměně Jágra z Dallasu do Bostonu byl předpokládaný budoucí člen Síně slávy o možnosti přesunu informován. A čekal to i nyní.

„Nic. Ani ň," řekl v rozhovoru pro isport.cz Jágr. Přitom dříve v rozhovorech o možné výměně předpokládal, bude dopředu informován. „Sám jsem si myslel, že to tak dopadne, že mi dá šanci vybrat. Počítal jsem s tím. Ale na druhou stranu to není jednoduché, protože těch týmů, které si tě můžou dovolit, fakt není moc," prohlásil Jágr.

„Jako že bych přišel a řekl: ‚Hele, pojďte mě vyměnit tam a tam…' Ten klub musí mít zájem, což možná mohlo být ovlivněný tím, že jsem v poslední době moc nehrál, tolik se mi nedařilo. A potom hlavně ten tým musí mít finanční rezervu pod stropem. Což také moc z nich nemá," navázal Jágr, který byl s 29 body za 11 branek a 18 asistencí dlouho nejproduktivnějším hráčem Devils a po osmi zápasech bez bodu klesl na třetí místo.

Mezi zmiňovanými zájemci by si musely v platovém stropu nějakou výměnou vytvořit pro Jágra prostor Montreal, Pittsburgh, Boston i další, naopak bez těchto potíží po něm mohl sáhnout například New York Islanders. New Jersey za Jágra ale získalo od Floridy práva na dva přední výběry v draftu – ve druhém kole letos a ve třetím v roce 2016. V případě hráče, kterého mohou v létě ztratit bez náhrady, to pro Devils představovalo velice lukrativní nabídku.

Jágr se podle svých slov dozvěděl o stěhování ve čtyři hodiny odpoledne amerického času od Lamoriella, tedy těsně po doladění transakce a před jejím zveřejněním. „Do půl třetí odpoledne jsem byl na zimáku, protože jsem se díval na telefonu na to, jak hraje Kladno. Skončilo prodloužení, oblíknul jsem se a jel domů. Skočil jsem si nakoupit a ve čtyři hodiny mi volá Lou Lamoriello a říká: ‚Udělali jsme výměnu, jdeš na Floridu.' A bylo to. Bylo to takhle jednoduché," popsal Jágr.

V novém působišti bude debutovat v sobotu v duelu s Buffalem, který se hraje od 21:00 SEČ. Hned v neděli od 23:00 SEČ Panthers přivítají Tampu Bay. „Není jednoduché se sebrat, všechno sbalit a bez tréninku jít odehrát dva víkendové zápasy ve dvou dnech. Ale v NHL jsme jako zboží, nedá se nic dělat," doplnil Jágr.

„Ve čtyři hodiny odpoledne ti zavolají, že máš druhý den být na Floridě. Hrát do jiného týmu, navíc v sobotu se hraje ve tři odpoledne, není rozbruslení, takže půjdu hrát z voleje. Nebudu vůbec na ledě. Hned naskočím do akce s mužstvem, s kterým jsem nikdy nehrál. Nebude moc velký prostor na adaptaci, navíc si myslím, že ode mě čekají, že jim ofenzivně pomůžu. No, uvidíme," podotkl.

Olympijský vítěz z Nagana, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanelyova poháru si navíc uvědomuje, že pro Floridu je každý bod klíčový. Na pozice pro play off ve Východní konferenci ztrácí s 21 zápasy do konce dva body. „Každý zápas je kritický, hraje se o play off. Ale i tohle patří k naší práci, beru to zase jako další výzvu," těší se Jágr, že bude mít v novém působišti větší vytížení na ledě než v poslední době v New Jersey.

„Nemám problém s tím, že je to Florida. Ve čtyři hodiny mi zavolali, že jdu tam. Položil jsem telefon a šel jsem balit. Co víc na to říct? Nemůžu odpovídat na otázku, jestli mi něco vadí, nebo ne. Mám podepsanou smlouvu. Někdo si mě koupil a může si se mnou dělat, co chce. To je NHL. Prostě byznys. My hráči máme třeba větší plat, ale zase musíme počítat s tím, že se tohle stává," dodal Jágr.