„Tihle kluci chtějí pracovat a já na ně začínám být hrdý. Dlouhodobě vidím, že třeba Seveřani pracují v přípravě víc, přibližují nasazení z tréninku k zápasům. U kladenských juniorů začínám pozorovat to samé," chválí mužstvo kouč Petr Tatíček.

Bývalý skvělý obránce a později i trenér A týmu Kladna nemusel naštěstí při výsledkově ne právě ideální sérii, kdy jeho tým inkasoval hodně gólů, zbytečně panikařit. Letos se totiž nesestupuje a trenéři tak mají volnější ruce.

„Když se sestupovalo, tak trenér nasadil i hráče, který třeba měl kvalitu, ale přístup k tréninku nebo třeba i ke škole byl horší. Dneska máme páky větší. A když škola hoří, nebo se doslechneme o špatném chování k učitelům, můžete ho ze zápasů stáhnout. Ještě nejsou profesionálové a přece jen tím hlavním pro ně je vzdělání," dobře ví Petr Tatíček.

Co se týče propustné obrany Rytířů, projevuje se odchod brankáře Daniela Vladaře do zámoří. Místo něj přišli šikovní kluci, ale také hodně mladí, třeba Stahl patří věkově o kategorii níž. I proto Rytíři sáhli po posile – Martinu Ptáčkovi z Nového Města na Moravě. „Poslední dvě sezony byl v norském Lillehammeru a letos nikde nechytal. Jsme za něj rádi, protože domluva se Spartou o půjčení Pirse padla. Spartě se zranila jednička Brizgala a Pirs vlastně pořád chytá," vysvětlil Tatíček a dodal, že zápřah mají i další dva kluci, Stahl ve starším dorostu a pracant Jiroušek v juniorech PZ.

V poli je juniorka Kladna silná, nese v sobě hodně talentu.

Jen obránců má málo. Potěchin odešel do běloruského Vitebsku, někteří jsou zraněni, Zajíc hrál do zranění za áčko. „Často musí v beku zaskakovat i útočníci, naposledy Slánský. Aspoň se učí být univerzální," myslí si Tatíček, jehož tým disponuje velkým ofenzivním potenciálem.

Ne náhodou jsou mladí Rytířů druhým nejlépe střílejícím týmem v extralize.

Japonec Yuki Miura je dokonce nejlepším střelcem soutěže (17 gólů), výborně mu sekundují jak mazáci Havlůj, Kružík i věkově mladší Keszi, tak Patyk nebo Bláha. „Miura teď ale na měsíc mužstvo opustí, jede reprezentovat Japonsko na MS do 20 let. Musíme si poradit bez něj, je to však hodně talentovaný a poctivý hokejista," dobře ví Tatíček.

Ten dokonce s kolegou Jiřím Kuchlerem slíbil týmu, že pokud získá do Vánoc určitý počet bodů, dá mu nějaký den volna navíc.
„Nejsou to profíci a provětrat hlavu třeba na horách není špatné. Tohle manko doženeme," dodal.