Čtyřiatřicetiletému mistru světa z Vídně (2005) se v posledních zápasech hodně dařilo, proti Brnu i předtím v Liberci dokonce skóroval. V deseti zápasech si připsal dohromady šest bodů za dva góly a čtyři přesné přihrávky.

„Bylo to fajn, jsem v Čechách vždycky rád a hokejem jsem se bavil. Ale domluva i s Vencou Bartošem (GM Rytířů – poz. red.) byla na měsíc, teď už se chci vrátit za rodinou do Toronta," řekl Kaberle v rozhovoru pro Kladenský deník.

Narazil tím na fakt, že za oceánem nechal manželku a sedmiměsíčního syna Lukáše. „Toho už pomalu nepoznám, moc se na něj těším. Navíc manželka provozuje dvě restaurace, i proto jsme od začátku byli dohodnuti, že se vrátím," vysvětlil ještě.

Kaberle je přesvědčen, že jednání o ukončení výluky dopadnou dobře a brzy se začne hrát. I proto se vrací do Toronta, kde odehrál nejlepší roky své kariéry v NHL, ale naposledy válel za konkurenční Montreal.

„I když to tak možná nevypadá, myslím, že se (NHL a NHLPA – poz. red.) dohodnou brzy. Pokud ne a sezona by se zrušila, nechci ji celou strávit doma a hokej někde chci hrát. Doufám, že by to bylo v Kladně, pokud se dohodneme," usmál se.

Při výluce před sedmi lety si ho fanoušci zamilovali. Ne pouze za fantastickou hru, kterou předváděl – byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem extraligy – ale i za to, že přes lukrativní nabídky z Ruska v týmu zůstal až do konce sezony. „Vzpomínám na to rád, ale tehdy byla jiná situace, neměl jsem rodinu v Americe. Oni by sem za mnou klidně přijeli i teď, ale jak už jsem řekl, manželka má bysnys a není lehké ho opustit," řekl ofenzivní bek.

Úroveň extraligy je podle něj nadále dobrá a ničím ho nepřekvapila. „Kvalita zápasů to jasně ukazovala a myslím, že se to podle ohlasů líbilo i lidem. Baví je to, za což jsou nakonec rádi všichni, protože atmosféra je daleko lepší, když přijde plný dům, než když tak je polovička stadionu. Co se týče hráčů, vždycky jsem věděl, že tady jsou hodně kvalitní a je jenom dobře, že česká liga není nic špatného. Já to vím už dlouho," dodal Tomáš Kaberle, který do zámoří odlétá v pátek dopoledne.