„Je fakt, že tam panuje ukrutná zima, je to asi nejmrazivější místo na světě. Ale to se nedá nic dělat, patří to k tomu. Člověk musí na svou šanci čekat, ať už je to v Benátkách, nebo v pěkné hale, jaká je v Budějovicích," říká s narážkou na to, co musí aktuálně skousnout. „Že nehraju, to není o naštvávání se, jde přece o týmový výsledek. Momentálně mají někteří lepší formu než já a na mě je, abych ukázal, že na to mám. A počkat si na svou šanci," říká dvaadvacetiletý bek, který možná v soukromí až moc přemýšlí, proč ze sestavy vypadl. „možná je to na škodu, protože čím víc chci, tak je to snad i horší. I já sám cítil v posledních zápasech, že to není ono. Asi musím svou hru trochu zjednodušit. Základ je nebýt ukřivděný a makat na sobě. Jinak to nejde," má jasno.

A chválí své spoluhráče za to, jak si poradili s jedním z nejnáročnějších duelů sezony v Českých Budějovicích. V narvané hale ubránili tři oslabení tří proti pěti a vyhráli 2:1. „Co jsem mohl ze své pozice pozorovat, kluci odvedli dobrý zápas. Pochopitelně až na tu disciplínu, protože s tolika vyloučenými je malý zázrak, že jsme to tam utloukli. Výsledek ale určitě všechny nakopl a doufám, že se od něj odrazíme. Přece jen: vyhrát v Budějovicích je krásný pocit," připomíná.

Dnes v Benátkách čeká Kladno jiný zápas. Diváků asi tak o sedm tisíc méně, zima, přitom kvalitní soupeř. Rytíři ho zdolali za tři body jedinkrát v sezoně, a to právě na jeho ledě. „Je to houževnatý soupeř. Mají mladé kluky, hodně jezdí. Určitě tam nemůžeme jet lehkomyslně," uvědomuje si jeden ze tří rodáků z Benešovska v kladenské sestavě (dalšímu jsou Matula a Zelingr).

A vysvětluje, proč právě on jezdí po městě se sponzorským vozem a vlastním jménem na kapotě. „Je to jednoduché. Přišla mi nabídka, zda nechci od sponzora auto a já jako mladý kluk bez auta jsem pochopitelně rád kývl. Majitel měl nějaké podmínky, ale v pohodě jsme se domluvili. Takže si tady hezky jezdím," usmál se Martin Kehar.

Ani jednou za tři body

Kladno proti Benátkách sice v sezoně dvakrát vyhrálo, ale ani jednou v základní hrací době. První dvě utkání došla pokaždé do nastaveného času. V obou těchto případech brali druhý bod Rytíři. V prvním zápase jim na domácím ledě vystřelil výhru 3:2 David Tůma. V odvetě u řeky Jizery poté zařídil vítězství 2:1 Petr Tenkrát. Třetí vzájemný duel hraný v Kladně však vyzněl jasně pro Benátky 4:1.