Zrod zajímavého pořadu a jeho konečnou podobu má pod palcem bývalý šéfredaktor sportovního oddělení veřejnoprávní televize Otakar Černý. Kovaný Kladeňák prozradil, že se natáčelo dva dny a před kamery se postavila víc než desítka legend.

Připomenout všechny slavné hráče během necelé půlhodiny jednoduše nešlo. „To by byl celovečerní film," poznamenal Černý a prozradil, že dokument uvidí diváci 21. prosince ve fotbalovém čase 10.15 hodin. Sportovní terminologií to bude předzápas utkání moskevského turnaje Channel One Cupu mezi Ruskem a Českem. Následovat bude mnoho repríz.

Vybrat jména vyvolených nebyl snadný úkol. Nakonec padla volba na ty, kdo měli co do činění s mistrovskými tituly. U prvního kladenského zlata v roce 1959 byli Vadimír Kopecký, Zdeněk Landa a Jiří Kulíček.

„To už jsou bohužel jediní, kromě Mirka Ryse, kteří jsou mezi námi," řekl Černý a dále prozradil, že pochopitelně nebudou chybět ani borci, kteří režírovali nejslavnější sedmdesátá léta jako František Pospíšil, Milan Nový, František Kaberle či Václav Sýkora, jenž se bude dotáčet později, protože momentálně působí jako trenérský poradce v ruském Čerepovci.

Jiní bývalí slavní hráči se divákům ukáží jako trenéři. Konkrétně Jan Neliba, který byl u poslední kladenské medaile, a Josef Vimmer, jenž s Pospíšilem dovedl Kladno k poslednímu titulu.

Černý míní, že nostalgie s historií by mohly vyburcovat současné vedení hokeje. „Měli by konečně začít dělat pořádný hokej," prohlásil Černý s tím, že na Kladně se pracuje s mládeží stále dobře, byť jí není tolik, co dříve. „Mladí nemají vzory. Základna je dobrá, chybí ji však vrchol," dodal.

Otakar Černý si při natáčení užíval setkání s borci, které zná, na něž chodil, a které obdivoval. „Bude to nejen pro Kladeňáky poučné. Třeba mistr republiky Kopecký začal hrát hokej v devatenácti letech, to je dnes neuvěřitelné," s úsměvem naznačil, o čem dokument také bude.

Než spatří světlo světa, bude to stát ještě mnoho práce a desítky hodin nasazení. „Je to náročné. Dva dny točíme rozhovory, od pátku budu sedět ve střižně a vybírat z archivních materiálů fotografie, dokumenty a další rozhovory," přiblížil Černý nejbližší hodiny a dodal, že to bude honička, aby vše do 21. prosince stihli.

Původně měl představu, že dokument bude odvysílán dřív. Vzhledem k tomu, že v sobotu 13. prosince proběhne v rámci oslav 90 let prvoligový souboj legendárních českých klubů Kladna a Jihlavy, včetně střetnutí bývalých hráčů, byl termín posunut, aby mohl být doplněn o aktuální záběry.

Některé vzpomínky nikdy nezapadnou

Hodně pamatuji, tedy pokud si se šestým křížkem na krku zrovna rozpomenu. Ani nezadržitelně nastupující stáří, a s ním ruku v ruce jdoucí horší paměť, však nedokáží vymazat hluboko vryté vzpomínky.

Jedna z nich se týká kladenské brankářské legendy Jiřího Kulíčka, kterého jsem začal vnímat ve svých asi osmi letech, protože se jmenoval jako já a také se mi moc líbilo jeho příjmení. Moje vzpomínka se datuje někam do roku 1963, kdy tehdejší SONP Kladno hrály prvoligový hokejový zápas v Plzni. Můj otec tenkrát vytáhl motocykl s tím, že tam nesmíme chybět.

Už ani nevím proč. Zřejmě chtěl také vyzkoušet, jak se jeho nová červená Jawa 250 chová v ne dvakrát ideálních podmínkách. 

V Plzni se tehdy hrálo ještě na otevřeném kluzišti pod širým nebem, z něhož chvílemi i sněžilo. Kladenskou bránu hájil právě Kulíček. Při čtvrtečním natáčení televizního dokumentu k devadesátinám kladenského hokeje jsem měl konečně příležitost se s ním po padesáti letech seznámit.

Samozřejmě jsem mu o naší cestě vyprávěl a opravdu jsem nečekal, že si na zápas vzpomene. Omyl! Úplně se rozzářil, když vyprávěl o klíčovém momentu utkání. To na něj najížděl tehdy známý plzeňský útočník Šašek, jehož ránu zneškodnil bambulí na konci brankářské hole! Z protiútoku vstřelilo Kladno vítězný gól na 5:4!

Podal fantastický výkon a od té doby byl mým velkým idolem. Už jsem nechodil na zimák na Kladno, ale na Kulíčka. Byť Kladno mělo další skvělé gólmany – Mirka Termera, Milana Kolíska či Mirka Krásu, pro mne zůstal navždy jedničkou a pochybuji, že ho z mého brankoviště někdo vytlačí.

Také tak se rodí v myslích fanoušku legendy, o nichž Otakar Černý právě natáčí dokumentární film.   jiri.nagy@denik.cz