Student fakulty sportovního managementu na Univerzitě Karlově Matula měl na univerziádu spoustu ohlasů od svých spolužáků a spoluhráčů z univerzitního týmu, mimochodem velice kvalitního. „Kluci o univerziádě párkrát mluvili a vždycky se shodli, že to je superakce. Poslední turnaj ve Španělsku chválili i Kladeňáci Honza Dalecký s Michalem Gutwaldem, takže když přišla nominace, rád jsem ji přijal. Je to pocta," říká dvacetiletý mladík

V Kladně tolik nehraji a je to příležitost někam se podívat, něco prožít

Česká reprezentace má sraz ve středu a ve čtvrtek ráno odlétá do kazašského Almaty a bude mít podle Matuly nejvyšší ambice. „Určitě jedeme pro medaile, nejlépe pro zlaté. První zápas máme ale se Švédy a může být klíčové jak ho zvládneme, jak si tým sedne, je jasné obránci, který občas v Kladně nastupoval i v útoku. V univerziádním mužstvu s ním ale trenéři počítají jen do obrany.

Za kladenské Rytíře zatím skóroval ve WSM lize jedinkrát a věří, že další zásahy přibudou co nejdřív. Aktuálně ale střílí branky spíš za druholigové Řisuty, kde hostuje. „V Kladně sice moc prostoru nedostávám, ale mám ještě čas, jsem v mužstvu prvním rokem. Uvidíme, jak to bude do budoucna, ale sám si věřím. Co se týče Řisut, dostávám tam od trenéra Martina Procházky strašně moc prostoru, mohu si na ledě dovolit víc než v Kladně. A já se ještě potřebuju hodně vyhrát. Takže super zkušenost," nevadí mu sešup o ligu níž.

Soustředit se však musí také na učení a Matula přiznává, že ne vždycky se mu do studia chce. „Občas není chuť, občas je člověk líný. Fakt je to těžký, ale zase vím, že vzdělání je potřeba, tak se snažím," usmívá se borec, který do loňská hrál i univerzitní ligu. Jenže pak dostal šanci v druholigovém Jindřichově Hradci a hráči nastupující ve třech nejvyšších soutěžích už do amatérské soutěže nesmějí. „Aspoň jsme stihl Hokejovou bitvu, což je velká událost, kdy proti sobě hrají na Spartě pražské univerzity. Bombová akce a naštěstí jsme vyhráli," těší ho.

A spokojený je i s tím, že sedmou sezonu válí za Kladno, kam ho dostal trenér vlašimské mládeže Slabý. „Asi ve mně viděl nějaký menší talent, takže se dohodli v Kladně s panem Blažkem, já přišel na zkoušku do mladšího dorostu a vyšlo to. Po sedmi letech se cítím trošku jako Kladeňák, ale furt i Vlašimák, dodává s tím, že ve Vlašimi se vždycky rodili dobří hokejisté. Ať už slavní Rozsíval či Řepík, nebo současný kladenský spoluhráč Matyáš Zelingr, prakticky Matulův soused. „Jsme malé město. Ale hokejisté tam vyrůstají výborní, jen se vždycky rozutečou. Třeba Radek Veselý je teď střídavě v Mostě a Litvínově, Ondra Šulek je v Budějovicích, kde se mu náramně daří. Je fajn, když se Vlašimáci takhle chytnou," dodal František Matula.