Parádní bikový zážitek připravil zejména Jakub Strnad. Fyzicky skvěle připravený hokejista jízdu na kole miluje, dlouhodobě v ní vyniká. Po trati pádil jako Kulhavý a v obrovské konkurenci skončil mezi šesti stovkami startujících na třicátém místě. A to mu ještě bylo málo.

„Startoval jsem zezadu a celý závod vlastně jen předjížděl ostatní závodníky. Neměl jsem ani možnost se někoho chytnout nebo se s někým svézt. Ale Motoru jsme vrátili porážku z loňska, takže jsem spokojený," usmíval se dříč kladenské sestavy po triumfu nad sestavou Motoru, jíž tvořili Jakub Babka, Lukáš Květoň, Pavel Pýcha a Tomáš Guman.

Strnad byl nejzkušenějším borcem kladenského kvarteta. Další tři jsou mladíčci, kteří se rvou o šanci dostat profesionální smlouvu. Kromě Daniela Kružíka a karlovarského Ladislava Zikmunda byl v sedle i Petr Havlůj. Vysoký hokejista se na kole poskládal také výborně, byl na pětatřicetikilometrové trati druhý nejlepší z kladenské výpravy, celkově 114. „V přípravě na kole nejezdíme, takže to zkraje bylo dost tvrdé, ale pak jsme se všichni rozjeli. Krůža měl problémy se sedlem, pak jsem odjel mírně i Láďovi Zikmundovi a vyhrál náš minizávod. Jenom na Kubu nemáme, ten jezdí pravidelně a má i speciální kolo," usmíval se Havlůj.

Syn známého skauta Detroitu, který loni ve skvělé juniorské formaci s Kružíkem a Japoncem Miurou udělal 51 bodů ve 38 zápasech, teď míří za velkým cílem – prosadit se do prvního týmu Kladna. V přípravě dře, ale zároveň si jí pochvaluje. „Pro nás kluky z juniorky je to obrovská motivace a je skvělé, že nám někdo otevřel dveře. To samé bude platit, až se zapojí hvězdy jako Petr Ton či Jirka Burger. Člověk nesmí být nervózní, ale spíš od nich něco pochytit a ukázat na ledě to, co opravdu umí. Já se na to těším," nekličkuje.

Rytíři v přípravě najeli jako řada jiných mužstev na moderní směr, tedy spíš krátké, intenzivní tréninky. „Hodně se mi to líbí. Děláme dynamiku, výbušnost, odrazovou sílu," chválí.

Prosadí se Havlůj, Kružík, či další kladenští junioři do sestavy áčka Rytířů? Kvalitu mají, talent bezpochyby, odhodlání z nich čiší. A Pavel Patera v pozici hlavního kouče je zárukou, že pokud budou herně vysoko, šanci jim dá. 

Rytíři na ČEZ Bike Prague: zleva Jakub Strnad, Petr Havlůj, Ladislav Zikmund a Daniel Kružík.

Rytíři na ČEZ Bike Prague: zleva Jakub Strnad, Petr Havlůj, Ladislav Zikmund a Daniel Kružík. Foto: Tomáš Hejzlar a Tomáš Teglý