Ani jeden z těch dvou mužů netušil, že reportáž dopadne dobře, což jim bylo ale brzy jasné. Vědět ovšem nemohli, že se setkají za pár let u týmu kladenských Rytířů. Jeden jako tiskový mluvčí, druhý jako hlavní kameraman.

Pokračování seriálu Kladenského deníku s lidmi okolo nové multikostky na ČEZ stadionu pokračuje s Petrem Kejvalem, chlapíkem, jehož život má daleko k šedi a jeho příběhy by leckoho bavily několik večerů. Malé střípky jsme sesbírali pro naše čtenáře.

Ze seriálu na jachtu

Rodák z Roudnice nad Labem je v práci s kamerou samoukem. Přesto prošel všemi tuzemskými televizemi. Točil seriály jako Ulice, Ordinace v růžové zahradě, byl ovšem také u pražského natáčení amerického velkofilmu Liga výjimečných se Seanem Connerym. S kamerou zažil rovněž horké chvíle, třeba zadržení palestinskou ozbrojenou hlídkou na hranici s Izraelem. A teď, ve svých padesáti letech, se připravuje na zkoušky na skippera luxusních jachet brázdících Jaderské moře.

Rytířskou kameru ale hodlá držet dál, jak jen mu to čas dovolí.

Idolem byl Milan Nový

Ke Kladýnku měl Petr vztah od malička. Jako malý basketbalista z Roudnice si vybral dres číslo šest. Po Milanu Novém, své hlavní hvězdě dětství. „Jezdil nás na basket fotit Kája Bartoníček a to byl obrovský fanda Kladna. Nevynechal jediný zápas a nám, malým klukům, všechno vyprávěl. Já to hltal tak, že když jsem později začal i s hokejem, přidělal jsem si na přilbu se jménem ON písmena tak, aby tam bylo SONP," vzpomíná Petr.

Tehdy ještě o práci kameramana tak maximálně mohl snít, mistroval v roudnické ocelárně, ale po Sametové revoluci se vše změnilo. „Do té doby jsem po kameře jen pokukoval, fotil si foťáčkem, to mě bavilo. Pak mi ale zavolal kamarád, že nějaká firma koupila obří obrazovku a potřebuje s tím pomoci. Postupně jsme složili malý přenosový vůz a začali točit větší a větší věci. Už sám jsem pak začal zkoušet dokumenty, někde se to zalíbilo a už to jelo. Během dvaceti roků jsem prošel snad všemi televizemi u nás," vypráví chlapík, který s kamerou aktuálně točí 23. sezonu.

Má dobrou zkušenost s tím, jak mu pomáhali staří kameramanští profíci a filmaři v čele s Petrem Vachlerem a teď stejným způsobem pomáhá v hokejovém Kladně. To pro práci s kostkou a videopřenosy muselo sehnat borce, kteří to zvládnou a nejlépe na úrovni. Kejval se stal jakýmsi jejich guru a vypadá to, že vybral skvěle. Vždyť Rytíře dokonce oslovila televize Sport 5 s tím, že jejich přenosy mají tak vysokou kvalitu, že chce vysílat jejich zápasy v play-off. „Vybral jsem Frantu Zaťka i Láďu Wimmera, co je mimochodem synovec legendárního komika Jiřího. Oba je znám a to jsem chtěl, protože svému týmu potřebuji důvěřovat. Sám jsem dost perfekcionista a zejména zodpovědnost žádám i od spolupracovníků. Franta i Láďa to splňují stejně jako Bohouš Kučera, který přišel na pozici kameramana od vás z Deníku," chválí tým muž, který sám hokej rekreačně hraje s partou kluků z Kladna a Tuchlovic.

Stejně jsou na tom ostatní kolegové z kameramanského týmu, s pukem a na bruslích to zvládají se svými partami v pohodě. „Při snímání zápasu to v každém případě pomůže, protože tušíte, jak se bude hra pohybovat, kam půjde puk," přemýšlí nahlas.

Vítkovo miminko pomůže vychovat

Co se týče multimédií, je TV Rytíř opravdu špičkou v celých Čechách. Petr Kejval skromně svoje zásluhy na jejím rozjezdu potírá, naprosto zbytečně. „Je to ještě takové miminko Víti Herala, teď už spíš batole, ale ono pod ním doroste, je totiž hrozně šikovný a chrlí ze sebe bezvadné nápady. On i Rytíř TV hodně dokáží a se mu v tom budu snažit pomoc jak jen to půjde," myslí si budoucí skipper, který se aktuálně věnuje hlavně jachtám. A to i pracovně, v Kladně totiž existuje firma, která je výhradním českým distributorem francouzských jachet. „Pracuji teď u nich a strašně mě to chytilo. Dokonce s kamarády uvažujeme, že si jednu jachtu koupíme. Mě tohle bavilo od dětství. Na vodě jsem v Roudnici začínal s pozdějším olympionikem Michaelem Maierem, který byl sice jinde, ale i mě jachty drží dodnes," vypráví Kejval, jemuž se také přezdívá po jednom vodním živočichovi – Bobr.

Jarda Jágr? Normální kluk, který umí, co umí!

A co Bobr a majitel Rytířů Jaromír Jágr? Pro Rytíře.TV spolu už párkrát spolupracovali a kameraman si komunikaci pochvaluje. „Spíš jsme se bavili o pracovních věcech. Já za svou praxi poznal hodně lidí a někteří byli hodně poznamenáni tím, že v něčem vynikli, ale Jaromír na mě působil naprosto normálně, vůbec ne povzneseně. Naopak pohodově, umí zažertovat. Normální kluk, který umí hodně dobře to, co umí," tvrdí.

Na kladenském stadionu prožívá občas dramata, ale určitě ne taková, jako kdysi na palestinsko-izraelské hranici, kde zahraniční štáb televize Z1 zadrželi ozbrojenci v šátcích. Petr vytasil kameru, chtěl točit, ale v tu chvíli na něj mířily ostře naládované hlavně. Tehdy měl strach a raději si užívá strach hokejový. O výsledek.

A třeba i o to, jak se bude dařit na ledě jeho mladšímu synkovi Oliverovi, prý docela talentovanému šestiletému Rytíři. Ten je na pohyb hodně šikovný a nebojácný, jezdí z tátou na čtyřkolkách, jdou mu i ostatní sporty včetně hokeje. „Jó, kdopak by nechtěl být tátou novýho Jardy Jágra? Takové ambice ale nemám, klidně se spokojím s Paterou," usmál se Petr „Bobr" Kejval.