Pardubičtí fanoušci se mají na co těšit. Ofenzivní filuta ALEŠ HEMSKÝ (29) se dnes vrací do extraligy, nastoupí v Praze proti Kladnu s Tomášem Zohornou v centru a Pavlem Brendlem na křídle. „Chci hlavně co nejvíc pomoci týmu. Ze začátku budu hrát určitě jednoduše, abych se do toho nezamotal," plánuje vyhlášený technik.

Varování pro soupeře? Je v obrovské pohodě. Nadhled z hvězdy Edmontonu sálal i při rozhovoru pro Deník.

Z Ameriky jste se vrátil nemocný. Už jste v pořádku?

Bral jsem antibiotika. Ale jo, nějak to dopadne. Hrát budu určitě.

Lepší premiéru než proti Jágrovu Kladnu jste si asi nemohl přát. Je to tak?

Spíš bych řekl nejtěžší (usmívá se). Moc se těším, ty kladenské kluky jsem dlouho neviděl a vždycky je příjemné si proti nim zahrát. Doma v Česku to má navíc zvláštní kouzlo.

Určitě se najde hodně známých, kteří budou chtít vidět vaši premiéru naživo v O2 aréně. Nemáte problém s lístky?

Nějaké mám a dám je svým nejbližším kamarádům. Když ale pak dojdou, tak dojdou. Leda, že by mi dal ještě něco Džegr. Třeba nějakou slevu do boxu. (usmívá se).

Vybaví se vám nějaký podařený zápas, který jste proti Jágrovi odehrál v NHL?

On působil celou kariéru ve Východní konferenci a já byl v Západní. Takže jich zase tolik nebylo. Vzpomínám, že poprvé jsem proti němu nastoupil, když hrál za Washington. Já byl hodně mladý a vedle mě stála najednou hvězda. Po ledě jezdíte a oči máte navrch hlavy.

Cítil jste respekt?

Když jsem si vedle něho stoupnul na buly, byl jsem vyděšenej. Klukům v Pardubicích musím jim říct, aby se z toho nepo…, prostě aby nezmatkovali (usmívá se). I hráči z NHL jsou jenom lidi, kteří dělají chyby. Když budeme bez přehnaného respektu, můžeme uspět.

Poslední zápas Pardubic proti Mountfieldu (porážka 2:3) jste viděl, nebo jste ho po sobotním příletu z Edmontonu prospal?

Prospal jsem první třetinu. Budík nařízený byl, ale bohužel se mi nějak nepodařilo probrat. Přišel jsem tak až na začátek druhé .

Jak se vám čtyřicet minut líbilo?

Byl to super hokej, jenom chybělo štěstí (směje se). Ne vážně, mám tady strašně moc známých, takže jsem se na hokej koukal až v poslední třetině. To už hráli kluci líp. Je škoda té chyby na konci, kdy daly Budějovice v posledních vteřinách gól na 3:2. To by se takovému týmu rozhodně stávat nemělo.

Ve středu nastoupíte v lajně s Pavlem Brendlem. Jaká je domluva, budete ládovat kanón a on pálit?

Ne, vůbec ne. Já budu střílet (směje se). Pavel je hodně chytrej hráč. Nejsem takový, abych někomu říkal, co má dělat. Většinou jsem hrál s kluky, se kterými si na ledě rozumím. Vím, co Pavel umí.

Co tedy od něho čekáte?

Vždycky to byl excelentní kanonýr. Všude, kde hrál, tak to dokázal. Umí nastřílet dvacet, třicet gólů za sezonu. Tím se každý chlubit nemůže. Ve čtyřech zápasech dal jeden gól. Ale stačí, když přidá další dva a zase se rozjede. Je to velký střelec, ještě nám to všem ukáže.

Můžete jeho gólovou mašinu pomoci nastartovat?

Abych řekl pravdu, já hlavně musím nastartovat sám sebe (rozesměje se). Budu chtít pomoct celému týmu, aby vyhrál co nejvíc zápasů. Nechci být na ledě mínusový.