Bývala to kladenská specialita. Hokejové město, pro ostatní Čechy do té doby spíš město havířů a ocelářů, nechrlilo od 60. let mraky talentů jen tak náhodně. Jistě, právě z tvrdých životních podmínek se rodí sportovní talenty a dnes už tak tvrdé podmínky panují v kladenských rodinách méně.

Ale právě hokejová škola, díky níž malé děti trénují nejen s klubem, ale i během vyučování, může být také jazýčkem na vahách. Přičemž vážíme počet talentů, kterými chce jinak chudší oddíl konkurovat největším městům a klubům v republice.
Což od poslední veleúspěšné generace kolem Voráčka, Pavelce nebo Frolíka ustalo.

Už odvolaný Zajíc chválí, ale rodiče také

Návrat na 12. ZŠ však nebyl bez překážek. Rodičům se do téhle akce v mnoha případech nechtělo. Buď měli špatné reference, nebo nechtěli přesazovat svou ratolest z jedné školy na druhou a zbytečně jí vytrhovat z kořenů. Nakonec jich je v prvních třech ročnících 54, dalších šest ve 4. a 5. třídě a 16 v 8. a 9. třídě. „Dalo to hodně přemlouvání a přesvědčování, že to přinese výhody. A pořád je to běh na dlouhou trať," říká ambasador Rytířů v téhle akci Josef Zajíc.

On jako šéf hokejové mládeže (v úterý byl odvolán, nahradí ho Jiří Kopecký) vedl hlavní jednání, jeho komunikační schopnosti mu vše usnadnily. Mluvit umí jak s dětmi, tak s rodiči.

„Já bych největší díky dal škole, řediteli Dufkovi, paní Netušilové. Bez nich by se to realizovat nedalo," poděkoval Josef Zajíc a zdůraznil, že přechod na dvanáctku není pro děti jedinou cestou k úspěchu, ale nepochybné výhody má. I pro rodiče.

Ale zatímco on nebo vedení školy pochopitelně hodnotí první „sezonu" na dvanáctce dobře, nás zajímal názor rodičů. I ti jsou však podle našich ohlasů velmi spokojeni.

Co se jim líbí nejvíc? Nebo mají nějaké výhrady? Nevypadá to.

„Máme kromě tří klubových tréninků ještě dva školní. O děti se klub postará, odveze je ze školy na zimák, po tréninku mají zábavu v klubíku (klubová družina – poz. red.)," vyjmenoval hlavní důvody své spokojenosti Zdeněk Hrbek, jenž nadaného synka Matěje neváhá vozit do školy přes celé město. Bydlí totiž za Bažantnicí. „Není to zdaleka tak hrozné. Do Rozdělova vozíme kluka jen třikrát v týdnu, zbylé dva dny ho beru jen na zimák, kde odtrénuje a pak jedou autobusem do školy. To samé, když ho vyzvedávám odpoledne z klubíku na zimáku," pokyvuje Hrbek.

Školní tréninky mají na starosti jiní trenéři než kluci v klubu (HC a PZ). Ale o kvalitu je i tady postaráno. Tréninky vedou kromě Josefa Zajíce i další někdejší ligoví borci Kladna Radek Aschenbrenner, Petr Kasík nebo Petr Procházka.

Spokojená je s nimi i Kateřina Daníčková. „Maximálně, na sto procent," říká máma talentovaného Marka, který je sice pořádný divoch, ale zároveň má na sport ohromné buňky – vyniká kromě hokeje i v hokejbalu. Do školy chodil ještě před rokem v Kročehlavech na 8. ZŠ, maminka však přistoupila na návrh Josefa Zajíce a přihlásila ho na dvanáctku. „Udělala jsem dobře. Děti, které nejsou úplně klidné, to tam měly těžké a Marek takový je. Na nové škole také nesmí dělat průšvihy, ale nikdo neřeší, jestli se děti během pauzy někde proběhnou nebo hází míčem. A klub? Ty dva tréninky navíc jsou skvělé. Děti, které měly problémy s bruslením, je nemají během pár měsíců. Pepík i Áša jsou skvělí trenéři a Zajíc udělal pro spojení školy s hokejem fakt moc," chválí Kateřina Daníčková.

Stejně hovoří třeba i původem třebichovický, dnes už kladenský Jaroslav Gaži. Sám byl nadaným fotbalistou, za Kladno hrával ligu až do dorostu. Syn Tadeáš ale prahl po hokeji. A táta je s přechodem na novou školu také maximálně spokojen. „Je to nejlepší věc, která se v kladenském hokeji udělala. Pro rodiče velká pomoc a oddech. Ráno dítě odvezou do školy a do večera je o něj po všech stránkách postaráno. Přitom se přiznám, že začátku jsem nevěřil, že nám to bude takhle vyhovovat," lebedí si.
Přiznává, že občas i on zaslechne kritický hlas, ale velmi málo. „Spíš od těch, co prostě nebudou spokojeni nikdy."

Sluníčka v klubíku

Ještě jedna věc si zaslouží malé zastavení. Klubík.

Zdánlivě jen malé vylepšení nabízených podmínek.

Ale pro děti, zdá se, ráj.

Petra Kvasilová s Anetou Ondráčkovou se v něm o kluky postarají perfektně, zvládnou pobrat veškerou jejich energii. „Není to jen o tom, že tam stráví čas, tráví ho aktivně. Teď mimo sezonu budou navštěvovat i další sportoviště, zahrají si fotbal, zkusí karate nebo jógu," chválí Zdeněk Hrbek.

„Petra s Anetou jsou sluníčka, kluky zvládají s naprostým přehledem. Musím dát jedničku s hvězdičkou," přidává se Kateřina Daníčková.

Tak co myslíte, daří se Rytířům alespoň na mládežnické frontě? Vypadá to, že se věci hýbly dopředu a budoucnost by matná být nemusela.