„Tomášovi jsme na další rok neuplatnili opci kvůli velmi velkému finančnímu nárůstu, který v ní byl zakotven,“ vysvětlil rizikové rozhodnutí pro klubové stránky Rytířů výkonný ředitel klubu Václav Bartoš.

Proč rizikové? Knotek dosud žádnou hvězdou nebyl, ale dělal postupné kroky a dva nejtvrdší roky pro mladíka si odkroutil v Kladně. Ty další, v nichž se bude téměř jistě zlepšovat, stráví v Budějovicích.

Bartoš dodal, že vedení předložilo mladému borci, který kromě áčka nastupoval i za juniorku a prvoligový Písek, návrh nové smlouvy. Byla to solidní nabídka a odvíjela se od toho, že jsme si vědomi jeho perspektivy. Nicméně hokejově ještě musí vyzrát,“ dodal Bartoš, podle něhož se signály o odchodu Knotka na jih Čech objevily loni a v průběhu uplynulé sezony.

Dost možná i proto, že hráčova rodina má k jihu Čech dobrý vztah – Tomášův otec Radek v Českých Budějovicích strávil na přelomu 70. a 80. let podstatnou část své prvoligové kariéry.

Knotkův odchod podle Bartoše není žádnou součástí údajné výměny za Marka Posmyka, jehož práva patří Budějovicím. „Pokud bude Marek mít zájem, dostane šanci vybojovat si kontrakt v předsezonním kempu,“ konstatoval Bartoš.

V Budějovicích nebude z Kladna sám. Manažer Josef Zajíc má sice namířeno zpět do Kladna, ale jeho následovník Radek Bělohlav Knotka dobře zná z předminulé srzony v Kladně i letošní v Písku. na jihu hráli dosud i Kladeňáci jakub Langhammer a Tomáš Horna.

Nejen bez Knotka, ale třeba i bez Bicka, Kally nebo Hovorky začala v pondělí příprava hokejistů Kladna na další sezonu.

Zatímco Bicek a Kalla zatím neúspěšně jednají s vedením Rytířů o nové smlouvě, Hovorka ji má, ale s národním týmem Slovenska živí svou naději na účast na MS. pro Hovorku by to byl životní úspěch a jde mu naproti.

V utkání proti Rusku, které Slováci v Jaroslavli sice těsně prohráli, ale po dobrém výkonu, dokonce přihrával na jednu branku.