Takže „nestárnoucí legenda"? Co jiného prohlásit o hráči, který válí v NHL po boku hokejistů, kteří se narodili v době, kdy už dávno zářil mezi profíky? Co jiného říct o nejstarším hráči současné NHL, který v noci na pondělí zařídil vítězství Floridy nad Minnesotou dvěma góly a s 28 body na kontě je nejproduktivnějším borcem svého týmu?

„Všechny nás tlačí kupředu. Po ledě se pohybuje, jako by mu bylo třicet," prohlásil o Jágrovi za všechny floridské Pantery obránce Alex Petrovic. Český veterán jde pořád příkladem. Po předchozím (vítězném) zápase s newyorskými Rangers nebyl spokojený se svým výkonem (žádná střela na bránu a dvě vyloučení), tak si přidal v tréninku a vida, odnesla to Minnesota.

„Cítil jsem, že nehraju dobře, tak jsem chtěl udělat všechno pro to, aby to tentokrát bylo lepší," řekl Jágr zámořským novinářům. Florida porazila hosty ze severu 2:1 a pro Pantery to byla rekordní devátá výhra v řadě. Podceňovanému týmu to teď náramně šlape, i když proti Minnesotě měli Jágr a spol. i trochu štěstí – hosté si vypracovali spoustu šancí, skvěle však zachytal náhradník Al Montoya.

„Hrajeme dobře z obrany. Máme výborný tým a šanci dostat se do play-off. Je to na nás," říká Jágr, tahoun vedoucího celku Atlantické divize. Rodák z Kladna přitom není jen lídrem na ledě, ale pro klub bez valné hokejové tradice představuje poklad i na poli marketingu – právě on a jeho překonávání statistických milníků (třeba na třetí místo v historickém pořadí střelců teď ztrácí už jen šest gólů) láká do ochozů čím dál tím víc diváků, kteří na Floridě na hokej nikdy moc nechodili.

„Zažíváme vzrušující období, lidé jsou hokejem pobláznění. Chodí mnohem víc diváků," těší výkonného ředitele klubu Petera Luukka.

Ten dokonce mezi řečí naznačil, že Panthers by Jágra chtěli i na dalších sedm let. Jistě, to se dá chápat jako nadsázka, způsobená euforií ze současných úspěchů. Za sedm let bude Jágrovi přes padesát a hrát NHL v takovém věku je zřejmě moc i na něj. Nebo není…?

Zámořští fanoušci už Jágra zvolili za jednoho z kapitánů pro blížící se Utkání hvězd. „Chtějí mě zabít," smál se Jágr, že tempo zápasů hraných tři na tři nevydrží.