Jaromír Jágr jako většinový majitel Rytířů spolu se svým otcem po neúspěchu z minulé sezony docela dost proměnili kádr. Do konkurenčních Benátek odešel neúspěšný trenér Jiří Čelanský, ze soupisky zmizeli také veteráni Klouček (Épinal), Kaberle (Brno), Hořava (Litvínov) nebo Tenkrát (nemá angažmá). Dva poslední přitom měli s Rytíři platnou smlouvu, která byla ale ukončena.

Nezdařilo se jednání s Petrem Tonem, který se chtěl vrátit do mateřského klubu, ale ještě přestím slíbil smlouvu Kometě Brno a ta ho nakonec chtěla.

Posily ovšem dorazily. Jágr podepsal kanadského obránce Brendona Nashe, z Třince přivedl dalšího kvalitního beka – Slovince Repeho. Z Litoměřic se vrátil odchovanec Bílek, loni nejlepší střelec I. ligy a kostru mužstva doplnili také dva hráči se silnou minulostí v Karlových Varech: brankář Lukáš Mensator a Václav Skuhravý.

Velký bojovník se do mateřského Kladna vrátil po třinácti letech a trenéři ho hned určili kapitánem.

Ani moc neváhali, protože Skuhravý je přirozeným vůdcem a takový loni v kabině Rytířů přece jen trochu scházel.

„Já byl překvapený. Přece jen jsem tu delší dobu nebyl a nedá se odhadnout, jak tě třeba vezmou někteří hráči. Kapitán se většinou vytváří jinak, že je v týmu delší dobu a kluci si ho zvolí sami. Mne ale trenéři postavili před hotovou věc, nicméně na tu funkci zvyklý jsem a problém s tím nemám. V kabině bude všechno šlapat, jak má," usmál se vysoký bijec, který v kariéře neudivoval technickými finesami nebo extra bruslením, ale obrovskou silou, zarputilostí, ochotou roztrhat se pro tým.

V kabině podle něj jde vše podle pravidel, která se nastavila hned od začátku. Jenže Skuhravému je jasné, že teprve zápasy v sezoně ukáží její sílu. „V přípravě není tým pod tlakem jako v sezoně. A každý hráč se při případném neúspěchu projevuje jinak. Takže zatím srandičky, legrace, nikdo namyšlený, nikdo nezávidí druhému prostor na ledě, jedeme jako tým. Ale zopakuji: teprve se vše ukáže."

Favority soutěže vidí Skuhravý stejně jako většina odborníků: kromě Kladna hlavně stále silnější České Budějovice tlačené navíc úžasnou diváckou podporou, dále Slavia a Jihlava. „Budějovice mají kvalitní tým, to jsme viděli v rámci dvou zápasů v Regionálním poháru (Kladno oba prohrálo 2:5). Ambice určitě mají i Slavia nebo Jihlava, tedy týmy, které nebudou tak moc spoléhat na půjčování hráčů z extraligy. A samozřejmě se chceme ukázat i my, byť jsme možná v médiích malinko podceňovaní," myslí si Václav Skuhravý.

Ten by určitého podceňování Kladna chtěl spíš využít. „Každý na vás hraje jinak, když vás třeba podcení. Ono když jste moc velkým favoritem, tak to svazuje ruce. Vy musíte, musíte a pak přijede někdo, kdo může jen získat, a má to v uvozovkách lehčí. Psychika dělá strašně moc, ať si každý říká, co chce," připomíná starou sportovní pravdu. Přesto se ambic Rytířů na návrat do extraligy nezříká, naopak na nic jiného myslet nebude.

„Postoupit je kolikrát lepší než něco vyhrát. Ale v poslední době je to přece jen malinko snazší, protože do baráže padají dva extraligové týmy a v první lize se nehraje finále. Dřív člověk musel vyhrát tři série, což samo o sobě je strašně těžké, zatímco extraligový tým se mohl připravit, uzdravit kluky, co třeba nebyli úplně fit. Rozšířená baráž je spravedlivější a zkusíme toho využít," dodalo nové rytířské srdce Václav Skuhravý.

Rytíři Kladno při úterním oficiálním focení

Rytíři Kladno při úterním oficiálním focení. Foto: Deník/ Rudolf Muzika