Rytíři vybojovali sice dva body v Chomutově, poté ale padli na Slavii, zatímco před sezonou podceňovaná Energie šokovala tříbodovou výhrou brněnskou Kajot arenu a uspěla i Chomutově. Právě skvělá forma semknutého týmu Varů je nejviditelnější šipkou ukazující Kladnu směr zbytku jeho sezony.

Ten bude určitě bojovný, kalhoty se přece před koncem boje nestahují, ale spíš bude přípravou na baráž. Pokud se totiž Rytíři před startem dost krátkého play-out (každý s každým jen dvakrát) Varům či někomu jinému nepřitáhnou na dostřel zhruba čtyř bodů, těžko už ze třinácté příčky uniknou. Zkušenosti z let minulých hovoří jasnou řečí.

„Play off už je hodně vzdálené a my už podle mě můžeme koukat jen na dvanácté místo," přiznal po zpackaném zápase se Slavií kapitán celku Pavel Patera. A to je vlastně ještě velikým optimistou.

Na dotaz, zda si Rytíři uvědomují stále reálnější hrozbu baráže, jen frustrovaně odvětil. „Krásná otázka. Samozřejmě, že to vnímáme a není to nic příjemného. Potřebujeme začít bodovat a je jedno s kým. Jinak se z toho nevyhrabeme," ví dobře Patera.

Recept je, ale jediný a trochu utopický. Chytit takovou formu, jakou mají Sparta, Vary nebo úterní protivník Kladna – Vítkovice. Zápas se předehrává kvůli duelu českých tenistů v Davis Cupu s Nizozemskem a domácí v něm budou obrovskými favority. Od Spengler Cupu jenom vyhrávali, až v neděli je o dva body obrala Plzeň.

Pokud Kladno nepodá výkon na úrovni Západočechů (a ti hráli podle informací z Ostravy opravdu skvěle), nemá dnes opět žádnou šanci bodovat.