Marek je mistrem kamery a střihu, což v kladenském podání značí velkou jedničku. Tak kvalitní sestřihy ze zápasů, jakou nabízí Rytíř.TV nemají ani leckteré extraligové kluby. „V počtu odběratelů na kanálu youtube.com patříme dokonce mezi tři nejlepší kluby," chlubí se Marek.

Právem.

S kamerou ale Marek Pirner nezačínal. Poté, co vystudoval informační technologie ho už během střední školy začala bavit novinařina. V rámci praxe se na nějaký čas dostal i k nám do Kladenského deníku a později do televize Nova. S nástupem Jaromíra Jágra mladšího do pozice většinového majitele Rytířů se mu pak jako velkému fanouškovi hokejového Kladna otevřel nový obzor.

„Vždycky mě trochu mrzelo, že klub po stránce PR, článků atd. na tom byl celkem zanedbaně. Byl jsem rád, že po nástupu dnes již bývalého generálního manažera Václava Bartoše a Vítka Herala se image klubu zvedlo o několik úrovní výše. Udělali pro klub spoustu dobré práce a za to, kde dnes jsem, vděčím i právě těmto dvěma lidem," chválí své bývalé i současné nadřízené Marek Pirner.

Ke kladenskému hokeji přičichl poprvé v osmi letech, tehdy malého prcka vzal na zápas strýc Petr. Udělal dobře, Kladýnko získalo dalšího oddaného fanouška a člověka, který mu měl do budoucna i hodně prospět.

Marek si vyzkoušel v mediální skupině tiskového mluvčího Víta Herala skoro všechno. Začal psaním článků a rozhovorů, a když klub zakoupil před sezonou 2013/14 kameru a rozjel projekt Rytíř.TV, začal s natáčením a střihem. „To mě hodně zaujalo a baví dodnes. Začalo to točením rozhovorů, pak sestřihy zápasů a postupně mi přibyla i správa sociálních sítí, tedy Facebooku, Twitteru či Instagramu. Videokanál Rytir.TV patří na Youtube v počtu odběratelů mezi mezi tři nejlepší hokejové kluby v republice. Před námi jsou jen Pardubice, za námi Sparta," chlubí se chlapík, který díky své šikovnosti získal i místo kameramana v celostátním Deníku Sport.

A co za změny v pracovní náplni přinesla Markovi instalace nové multikostky na kladenském ČEZ stadionu? Pochopitelně toho bylo hodně a sám přiznává, že zápasy už si jen těžko může užívat jako fanoušek.

Celý tým pracuje několik zápasových hodin jako dobře namazaný stroj, chyby se tady odpouštět moc nedají. Koneckonců jako pod nimi – na ledové ploše. Diváci jsou nesmlouvaví.

Pirner se přesunul z místa od kamery do režie a musel se naučit ovládat specializovaný program.

Nyní právě on zajistí všechny opakované záběry ze tří kamer, ale také musí zajistit přesné spuštění úvodní soupisky, reklam, videobloků a ovládání displejů (perimetrů), které doplňují produkci na kostce.

S koncem zápasu pak Markova práce zdaleka nekončí – začíná pracovat na sestřihu. Výsledek je obvykle vynikající, Marek tady prokazuje talent i cit. Rytíři díky tomu patří opravdu mezi špičku v republice.

A jaký je Pirner v soukromí? Lidé se shodnou, že je fajn kluk. Co je zajímavé, sbírá hokejové puky. Ne na množství, ale podle cennosti. „Můj nejvzácnější hraný je ze čtvrtfinále proti Slavii před třemi lety podepsaný Pavlem Paterou," pyšní se.

Baví ho rovněž elektronické hračky od chytrých hodinek po GyroBoard. Hokej si zahraje spíš na Xboxu, kde se nedávno uskutečnil i velký turnaj NHL uspořádaný pro všechny kluky z mediálního týmu Rytířů. „Mám za úkol zmínit, že ho vyhrál Adam Soukup, který se nám perfektně stará o články z mládežnických zápasů, ale i o videa a sociální sítě. Je to celkově taková superstar v redakci," směje se Marek Pirner.

A nabízí ještě jednu perličku, loni totiž navštívil opravdovou NHL. Obrovský zážitek, zvlášť když to bylo v největším americkém městě. „New York a Time Square je velká podívaná, ale nejvýš řadím návštěvu Madison Square Garden. Je to do puntíku dotažená hokejová show a neskutečný zážitek. Nicméně pivo bez pěny, s víčkem a brčkem, to mě hodně pobavilo," dodal Marek Pirner a přidal ještě svůj malý sen, nebo spíš přání: „Aby se král Jaromír nenechal zlomit a samozřejmě – cíl v této sezoně je jasný."