Jaké bylo vůbec léto pro Tomáše Plekance, lišilo se něčím od těch předešlých?

Poslední dva roky je to trochu odlišné. Dřív jsem odletěl do Čech hned po skončení sezony v NHL, teď v Kanadě už druhým rokem nějaký čas zůstávám.

Proč?

Důvodů je několik. Jedním jsou děti, které jsme dřív neměli. Kluci mají 
v Kanadě kamarády, chodí do kroužků, my jsme tam také spokojeni, parádní počasí. A mně vyhovuje tamní hrubá příprava na suchu. Je nás pár kluků, máme k dispozici kondičního trenéra, to je ideální. Do Kladna se vracíme později, na led už chodím s Rytíři.

Máte za sebou jedenáct kompletních sezon v NHL, 
v Montrealu málokdo tak dlouho vydrží. Letos ale došlo k velkému zemětřesení, Canadians vyměnili klíčového beka Subbana za Webera a odešel i dánský specialista na defenzivu Eller. V týmu je naopak ruský bouřlivák Radulov. Co na tak zásadní výměny říkáte?

Podle mě to zase tak zásadní není, vyměnili se dva důležití hráči, místo nich přišli jiní skvělí. Na jména tedy možná ano, ale jinak to zase tak velký zásah do mužstva není. Hráči z prvních dvou formací většinou zůstali.

Ale třeba Subban byl na ledě prakticky pořád a režíroval celou hru Montrealu. V tomhle ta změna fatální je…

Jak se to vezme. Montreal si zakládá na týmovém pojetí hokeje, spolupráci všech hráčů a dobrém bruslení. Já si myslím, že tohle vše se příchodem nových hráčů naopak zvedne. Navíc jsou to kluci, kteří vyhráli Stanley Cup nebo olympiádu, prostě byli často na té vítězné straně. Vědí, jak dojít k vítězství a budou to důležité posily.

Zásadní posilou bude ale návrat brankáře Carey Priceho. S ním jste odstartovali sezonu úchvatně, ničili jste celou NHL, po jeho zranění se hra rozpadla a vršili jste porážku za porážkou. Je Price skutečně tak důležitým článkem Canadiens?

Když vám vypadne ze sestavy nejlepší brankář na světě, tak se to podepíše na každém týmu. Bohužel se 
k tomu přidalo dalších pár věcí, které jsme nezvládli a vyšla z toho sezona jaká byla. Ale myslím, že všechno zlé je pro něco dobré. Odkryly se nějaké věci, které byly potřeba v týmu udělat a generální manažer (Marc Bergevin) se viditelně rozhodl provést změny. Podle mě budeme lepší tým.

V Montrealu se v poslední době mihli další dva Češi, Jiří Sekáč a Tomáš Fleischmann, jinak jste tam většinou sám. Nevadí to?

Já jsem vždycky rád, když nějaký Čech přijde. Je zábava, legrace a v těžších hokejových časech, když se prohrává, vám tohle pomůže. Ale není to tak, že bez Čechů nemohu být. Když tam žádný nebude, nedá se nic dělat. Uvidíme, třeba ještě někdo přijde.

Mluvil jste o týmovém pojetí Canadiens, na to samé vsadili trenéři národního týmu na mistrovství světa, kde jste kádr plný mladíků tradičně neváhal posílit, přestože se jiné hvězdy omluvily. Mrzí vás s odstupem doby, že nadějně hrající mužstvo vypadlo už ve čtvrtfinále?

Na šampionátu se sešla fakt výborná parta, navíc každý dřel pro tým. Takže mě to pochopitelně štvalo, mohli jsme dojít dál. O partě to bude i na Světovém poháru. Věřím, že jí dáme dohromady a že budeme vycházet ze hry, jakou jsme předváděli v Rusku. Tedy že nebudeme hrát individuálně, to bychom asi moc šancí neměli. S týmovým pojetím jsme schopni udělat dobrý výsledek. A věřím, že se to povede.

Ale bude tam víc individualit než na MS, nebude problém 
s vytvořením týmové hierarchie? Mluvili s vámi už trenéři o vašich rolích v týmu?

Já si spíš myslím, že nemáme až takové individuality. Máme skvělé hráče a třeba Kuba Voráček táhne Philadelphii a Ondra Palát je hodně vidět v Tampě. Zároveň jsou to však týmoví hráči. Takže bych to nenazýval týmem plným individualit. Prostě tam bude víc kluků z NHL než na mistrovství světa. A ti mají šanci jen v případě, když budou hrát týmově.

Jednu individualitu jste nezmínil, to je útočník David Krejčí. O něm se teď hodně mluví, protože ještě není fit po operaci. Jak velkou ztrátou by bylo, kdyby nehrál?

Je to jeden z nejlepších českých hráčů v NHL a pochopitelně by nám strašně chyběl. Hlavně na přesilovkách, protože je hraje 
na modré čáře a to nám může trošku scházet. 
Takže budeme věřit, že se dá do pořádku a pojede 
s námi.

Zatím trénujete s dalšími hráči z NHL Jágrem, Tlustým, Gudasem či Neuvirthem s Kladnem, dokdy vás trenér Pavel Patera se svým týmem nechá?

S nároďákem máme sraz 4. září a já se tady asi budu do té doby motat. Uvidíme, protože kluci z Kladna se musí pořádně připravit na sezonu. Budou tam mít méně místa pro trénink, ale zase mohou být nějací zranění, tak můžeme naskočit místo nich. Jsme domluvení s Martinem Ručinským, že týden před srazem se nám pokusí zajistit nějaké ledy okolo Prahy, tam by to ale bylo asi ještě bez hráčů 
z Moravy.

Je pro vás výhodou, že je 
v Kladně užší kluziště jaké bude při Světovém poháru? Nebo to taková změna není?

Úplně jedno to není. Je lepší trénovat na hřišti, na jakém se bude hrát. Dokonce i na tu hrubší přípravu, kdy se hlavně hodně bruslí. Pak už před začátkem Světového poháru budeme
v O2 Areně, kde bychom měli mít k dispozici také užší kluziště. Až tam se bude ladit herní stránka.

Budete opět kapitánem týmu, nebo trenéři tuhle funkci neurčili?

To nevím.

V Kladně si hlavně trenéři a mladší hráči pochvalují, že 
s nimi trénují hvězdy jako Jágr a Plekanec. Mohou od nich hodně okoukat, vy sám třeba podle další legendy Petra Tona i sebemenší cvičení děláte na 120 procent. Vy zase můžete okoukat, zda hokeji dávají české talenty skutečně všechno. Dávají?

Myslím, že se to zlepšuje, dřív to fakt bylo horší. Mají kondičního trenéra Radima Jebavého, který to neskutečným způsobem zvedá a kluci mají všeobecně mnohem lepší možnosti k přípravě než jsme měli my. Využívají ji, protože vidí, že jestli něco chtějí dosáhnout, musí opravdu máknout víc.

Sledoval jste olympiádu 
v Riu? Co vás bavilo nejvíc?

Televizi jsem zapnul, ale že bych u ní seděl od rána do večera a sledoval všechny sporty, to ne. Mám rád tenis, ten jsem sledoval hodně a naše hráčky ukázaly, co předvádějí na turnajích i ve Fed Cupu. V tomhle jsme pořád hodně dobří. O ostatních sportovcích člověk takový přehled nemá a poznává je právě až během olympiády. Nějaké medaile se povedly, to je dobře.

Nebudete se stěhovat nastálo do Kanady, jak některá média hlásí jako hotovou věc?

Kdepak. V sezoně ano, chvilku po ní také, to už jsem říkal proč. Pak míříme do Čech. Kluci tady mají babičku, ta se na ně vždycky hodně těší, protože je přes rok vidí málo. Ale je pravda, že kluci mají v Kanadě kamarády a už to není jako dřív, kdy se člověk rozhodoval jen podle sebe. Teď už dá hlavně na děti.

Tomáš Plekanec

Nejdéle sloužící aktivní hokejista nejslavnějšího hokejového klubu na světě – Montrealu Canadiens. Montreal draftoval odchovance Kladna v roce 2001 jako celkově 71. v pořadí. Od roku 2003 sehrál 
v jeho barvách i s play off 924 zápasů a dal 601 gólů a celkově 559 kanadských bodů. Oblíben je také mezi českými fanoušky, nikdy neodmítl pozvání do reprezentačního mužstva 
a většinou je jeho kapitánem. Zúčastnil se několika mistrovství světa, z kterých si v roce 2006 přivezl stříbrnou a v roce 2011 bronzovou medaili. Zúčastnil se ZOH 2010 ve Vancouveru a 2014 v Soči.

Tomáš Plekanec je ženatý, 17. června 2011 se v kapli svaté Kláry nad vinicí v Praze-Troji oženil s populární zpěvačkou a herečkou Lucií Vondráčkovou. Dne 4. prosince 2011 se jim narodil syn Matyáš a 23. června 2015 druhý syn Adam.