"Dneska jsme si žádný bod nezasloužili. Hokej, který jsme měli předvádět, jsme hráli možná patnáct minut. Slavia byla celý zápas lepší," komentoval osmou prohru z posledních deseti zápasů kapitán Kladna Pavel Patera.

Měl pravdu, zápas se Kladnu nepovedl. Do poloviny hrací doby zahrozilo vážněji snad jedinkrát Zagrapanem v početní převaze, ale to už byl stav 2:0. Slávista Poletín měl příjemný večer, když ve 12. minutě těžil z hrubice L. Procházky a po vysmeknutí Treillemu zblízka otevřel skóre. 

V úvodu druhého dějství hrálo Kladno přesilovku, Doudera na útočné modré nezvládl rozehrávku a dvojice Slávistů se řítila na Cikánka. Tomica s klidem předal Poletínovi a ten po bekhendové kličce zvýšil. 

"Marek (Tomica) mi nahrál a já jsem čekal, že se tam ještě nějak postaví a nahraju mu zpátky. Ale stočil se za mě, tak jsem zkusil bekhendovou kličku a ta tam se štěstím spadla," popsal branku ve vlastním oslabení autor dvou gólů Poletín.

Až poté Rytíři trochu začali naplňovat význam svého názvu. Přidali, vynutili si opět přesilovku (to se jim v neděli dařilo) a během pěti vteřin ji M. Hořava po pěkném signálu s Kaberlerm a Paterou využil ranou do odkryté klece. 

Kladno následně odehrálo nejlepší desetiminutovku v utkání, domácí kouč Růžička si dokonce raději vybral oddechový čas, ale vyrovnat se nepovedlo, byť třeba Bílek po Dragounově akci minul bekhendem jen o kousek a Patera se ke gólové dorážce neprocpal jen díky faulu (nepotrestanému), který by Slavii poslal do tří. 

Jenže ve třetím dějství začal úřadovat nejlepší domácí hráč Bednář, který nejprve zastínil Cikánkovi výhled při ráně Valacha a v závěru vykoupal dva Kladeňáky za bránou a podal puk Krenželokovi, jenž skóre uzavřel. 

Mezitím se přihodily na obou pólech kluziště tragikomické situace. Nejprve Skokan v přesilovce nedokázal dostat puk do poloprázdné brány a na druhé straně po chvíli odmítli snížení na 3:2 D. Růžička s Dragounem, kteří se ocitli zcela zapomenuti před Furchem. 

I proto Rytíři prohráli zaslouženě a zcela jasně. "Dali jsme na 1:2 a chvíli jsme tahali za delší konec. Jenže hned na začátku třetí třetiny jsme dostali na 1:3 a zase to na nás padlo. Pak už jsme neudělali nic," dodal Patera.

Ohlasy trenérů: 

Vladimír Růžička (Slavia): "Jsme rádi, že nám dnešní zápas vyšel, protože v poslední době doma moc nevyhráváme a tabulka se rychle vyrovnává. Navíc jedeme na sedm zápasů ven, takže jsme to dnes potřebovali urvat. Zápas se pro nás celou dobu vyvíjel dobře, i když je pravda, že soupeři se podařilo snížit na 1:2. Jsem rád, že jsme to zvládli a přidali další dva góly. Dneska jsme si uhráli pro nás velmi důležité tři body."

Jiří Čelanský (Rytíři Kladno): "My jsme dneska bohužel do zápasu vstoupili velice vlažně a možná s až moc velikým respektem. Z šedesáti minut zápasu jsme byli konkurenceschopní akorát druhou desetiminutovku ve druhé třetině. Zbylých padesát minut byla ale Slavia lepší a asi chtěla dneska vyhrát víc než my, což je pro mě zklamání."

HC Slavia Praha - Rytíři Kladno 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Poletín (Stránský), 24. Poletín (Tomica, Valach), 44. Valach (Langhammer), 55. Krenželok (Bednář) - 33. M. Hořava (T. Kaberle, Patera). Rozhodčí: Šír, Turčan - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 8:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4396.

Slavia: Furch - Kadlec, Wharton, Knot, Kolařík, Valach, Štich, Holub - Bednář, Langhammer, Krenželok - Žejdl, P. Jelínek, Tomica - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - Stránský, Klhůfek, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Kladno: Cikánek - T. Kaberle, David Růžička, Doudera, Černošek, P. Hořava, L. Procházka - Bílek, Dragoun, M. Hořava - Tenkrát, Patera, Kuchler - S. Treille, Zagrapan, Rudovský - Strnad, Lukáč, Havlíček. Trenéři: Čelanský, Neliba a Zajíc.

Marek Černošek z Kladna vs. slávistický brankář Dominik Furch

Lukáš Krenželok ze Slavie a jeho atak kladenské branky

Foto: ČTK/Michal Doležal