Milan Volf je opět primátorem města Kladna. Ale také jeho bývalým hokejistou, trenérem, výkonným ředitelem místního klubu. Jeho otec Jaroslav je dodnes uznáván jako jedna z největších postav klubu 
v historii. Když připočteme, že město Kladno je částečným vlastníkem Rytířů, je určitě namístě vyjádření právě Milana Volfa k aktuálnímu ne
úspěchu, vypadnutí už ve čtvrtfinále I. ligy.

A primátor nekličkoval, podle svého zvyku mluvil hodně na rovinu a zostra. „Poslední zápas jsem sledoval na internetu a pak se v noci vzbudil a přemýšlel, zda má cenu z pozice města klubu dál pomáhat. Každopádně tak špatný výsledek historicky nepamatuji a můj táta se asi obrací v hrobě," začal tvrdé hodnocení.

Volfovi vadí zejména věci, které vadí i řadě dalších lidí. Klub poté, co do něj vstoupil jako hlavní vlastník Jaromír Jágr mladší, sice nadějně začal, ale postupně uvadá. A nejen to. Už nemá kromě Jágra a jeho táty prakticky žádné vedení. Skončil (oficiálně) generální manažer Václav Bartoš, skončil sportovní manažer Martin Vejvoda. „Já vůbec netuším, jak je oddíl řízený. Přece není možné, aby ho majitel šéfoval ze zámoří! Rovněž není možné, aby klub řídil kamarád Jardy Jágra Václav Bartoš a ještě ze zákulisí, pěkně schovaný a bez zodpovědnosti. A já vím, že to tak je, bez něj se neudělá vůbec nic."

Primátor má dokonce až neuvěřitelné zprávy o tom, že trenéři v Kladně mluví k hráčům v kabině před kamerami, tak, aby měl majitel klubu Jaromír Jágr v zámoří přehled. „Něco takového přece do hokeje vůbec nepatří. Trenéři musí mít přesně danou zodpovědnost a kompetence. Nejde jim nadiktovat herní systém a takhle to bude. A jak se asi v kabině cítí hráči?!" hřímá Volf.

Jágr mladší dokonce ještě město ani nepožádal oficiálně o finanční podporu na tento rok. Ročně tam přitom plyne 30 milionů korun, letos už jsou schváleny finance na provoz stadionu a na mládež. Podle primátora sice úvodní krok slavná „68" učinila, ale od té doby se měsíc neděje nic. „Druhého února mi pípla esemeska od Jaromíra, že by se mnou chtěl mluvit, jak si představuji spolupráci města s hokejem do dalších let. A kdy může zavolat. Odpověděl jsem, že mi může zavolat, kdy chce, ale od toho dne se mi neozval. Bohužel i toto je odraz toho, jak klub funguje a že z Ameriky se řídit nedá," tvrdí Milan Volf.

Hokej není ve městě dávno takovou prioritou, jakou býval před dvaceti lety

Nicméně pořád je vidět, že fanoušci rádi na stadion přijdou. „Kdyby se hrálo na nejvyšší úrovni, tak lidé dorazí. Viděl jsem to v neděli proti Jihlavě – vyprodaný stadion. Proto pořád plamínek na konci tunelu vidím. Ale nesmí se to dělat jako teď. Jde to od deseti k pěti, město to stojí obrovské množství peněz a výsledky nejsou. Cítím, že vše je postaveno do roviny: Dejte nám peníze, protože bez města se to dělat nedá, a moc nám do toho nekecejte. Takhle tedy ne, dnešním dnem toto pravidlo skončilo," nekompromisně nastavuje Volf nové podmínky.

Nicméně s aktuálně nejkompetentnějším člověkem kladenského hokeje Jaromírem Jágrem starším má Milan Volf dobrý vztah. Společně šli před pěti lety do voleb, společně vedli hokej v jedné z nejkritičtějších sezon 2010–11. I proto nejvýše stojící politik města věří, že najdou společný konsenzus. „Určitě se sejdeme a leccos si řekneme. Já, i podle toho co cítím od mých kolegů a koaličních partnerů, jsem připraven říci, že hokeji chceme pomoci, ale jedině za účelem postupu. V tomhle městě šel sport dolů a pořád je hodně lidí, kteří na nějaký vrcholový přijít chtějí. Ke Kladnu patří extraliga, o tu má vedení města zájem," říká jasně muž, který kladenskou radnici vedl v letech 1998–2004 a po svém comebacku se loni na podzim do nejprestižnějšího křesla ve městě vrátil.

Ale pozor! Mnozí tvrdí, že právě jen rodina Jágrů je schopna díky svému majetku táhnout kladenský hokej. Pokud by jí město odmítlo pomoc, může zamávat na pozdrav a se slovy: „Dělejte to lépe, když víte jak na to", odkráčet. „Může se to stát, ale horší situace než je teď už nastat nemůže. Přesto jsem optimista, věřím v dohodu. Když si něco vezmu do hlavy, jdu za tím rád. Chci, aby se v Kladně hrála extraliga. Nechci rozhodovat, ale chci, aby vše na zimáku fungovalo, aby zde byli lidé na svých místech. Aby to mělo řád. Partnerem pro mě bude pan Jágr starší, který byl pro mě vždy partnerem. Na setkání s ním se těším. Umíme si říci svoje, ale nikdy to nešlo negativním směrem," říká.

Doplňuje, že je nutné přestat si hrát na to, jak je všechno skvělé, když není. „Doby, kdy rodina Jágrů dávala do hokeje z pozice majitelů co nejméně peněz a chtěla za to co nejvíce muziky, jsou pryč. Takovou sezonu jsem zažil jako výkonný ředitel i já a to nejde. Chodil jsem tehdy se svíčkou do kostela, abychom se zachránili. Jenže když dráždíte hada bosou nohou, přijde chvíle, kdy vás uštkne. Co je nejhorší, kladenský hokej už uštknutý byl, ale pořád dělal a dělá, že se nic neděje."

Co se A týmu týče, nechce tam personální věci komentovat. To prý rád přenechá lidem z managementu, pakliže nějaký vznikne. Takový, který bude mít lidi na svých místech, kteří budou zodpovědní za své úseky a kteří budou mít k dispozici daný rozpočet.

„Pár věcí ale řeknu. Nechat si trenéra, který s mužstvem sestoupil, rozhodně není běžné. Neposílit vůbec tým, který byl loni na padáka, byla nepochopitelná chyba. Oni raději něco ušetřili, dokonce prý hospodařili s přebytkem a zaplatili daň cca 300 tisíc! Přitom mnohonásobně levnější je tým hodně posílit a zachránit se, než se pak plácat v první lize, kde jsou mnohem nižší příjmy a postup strašně drahý. A k mužstvu řeknu jen to, že když jsem viděl ve středu radovat se Jihlaváky, jak jezdili po ledě jako stonožka a lidi šíleli, tak jsem si představil naše hráče – kdyby vyhráli. Už je vidím, jak tam třikrát mávnou hokejkou a jedou do kabiny – máme splněno," nešetří Volf nikoho.

S výjimkou tiskového mluvčího Víta Herala. Je podle něj mužem na svém místě. „Ten, kdyby chtěl do našeho mediálního týmu, okamžitě bych mu dal práci. Hokej má rád a jeho mediální stránku udělal fantasticky. Co se týče dalších personálií, mám jasno jen o tom, kdo by tam být určitě neměl. Naopak je tady přece tolik kluků, kteří už s hokejem skončili a hodně dokázali, mohou nám ale hodně pomoci. Ale nikdo je nikdy neoslovil," nadhazuje.

Sám byl ještě jako hráč členem týmu, který se musel prokousávat zpět do nejvyšší soutěže a dobře ví, že jen skvělý kolektiv může na úspěch pomýšlet. Pak někdy i trochu horší kvalita slaví, jako v případě Olomouce loni na jaře, nebo Jihlavy letos. „Musíte do toho vložit peníze, ale také atmosféru, aby kluci chtěli vyhrát. My jako kluci jsme se těšili i na rozcvičky, byla při nich obrovská sranda, atmosféra, motivovali jsme se, věděli všechno jeden o druhém. Byla to jedna velká rodina. Pak i relativně slabší mužstvo může uspět, ale to nebyl případ letošního kádru, v tomhle ohledu strašně špatně složeného," je přesvědčen.

Receptem by mohl být návrat Jaromíra Jágra na kladenský led, jenže i v jeho věku o něj stojí elitní kluby. Navíc je utopií, aby při své úrovni nastupoval v I. lize. To uznává i Milan Volf. „Bylo by super, kdyby se vrátil a hrál. Ale stane se to těžko. Ovšem zase si nemůžeme nalhávat, že město bude platit první ligu, aby se v ní mužstvo plácalo a pak vypadlo ve čtvrtfinále," opakuje.

Volf útočí i na mládež, napadá její systém. Podle něj se za poslední dobu přes proklamace nic nezměnilo. „Oni mají výborně zvládnutou mediální stránku. Ale že tam jsou týmy, které pravidelně dostávají desítky, to nikoho nezajímá. Jiné družstvo je zase slušné, ale kvůli technické chybě muselo o soutěž níž a tam hraje s podstatně slabšími týmy, což mu moc nedá," jmenuje.

Z mládeže plyne do A mužstva méně hráčů než v minulosti a navíc ti, kteří se chytí a jsou vzpruhou, rychle odcházejí. To byly případy Valského, Knotka nebo Piskáčka. Zejména některé z těchto odchodů Volf nechápe a vyčítá je hlavně Václavu Bartošovi.

„Je skvělé, že v NHL byla stávka a bavily nás tady hvězdy s Jardou v čele. Místo jim museli uvolnit i výborní kluci jako Bicek nebo Hovorka. Knotek patří k nejlepším hráčům Hradce a přitom odešel jen proto, že k uplatnění opce bylo potřeba navýšit mu plat cca o deset procent. Místo toho mu oni chtějí dát stejný plat a on odchází. Kluk, co tady mohl hrát přesilovky. Piskáček tu mohl být také, je to jen otázka nastavení," myslí si Volf.

Raději se ale vrací k tomu základnímu, nutným změnám ve vedení klubu. Aby se dala dohromady skupina lidí, nabídla své schopnosti, ale i zodpovědnost. A ti musí táhnout tým opět na vrchol. „Musíme si uvědomit, že nás tady nespasí žádný hokejový bůh. Jen a jen pracovití a schopní lidé, kteří si sednou a Kladýnko někam vytáhnou. Jinak to tady můžeme zavřít," dodal primátor.