Už první třetina napověděla, že to bude lítá bitva, ve které mnohými možná stále podceňované Ústí nebude horším týmem. Posílené navrátilcem Bernadem z Boleslavi dokonce začalo lépe a mělo v první třetině více šancí. Rytíři (nečekaně bez Drtiny a Cetkovského) ovšem hrozili také, výborně hrála první Burgerova formace, jenže skóre otevřel druhý sled. Strnad parádně nabil Pekrovi a ten zlomil svoje kladenské prokletí parádní bombou do šibenice.

„Ze začátku to bylo hodně vyblázněné, všichni lítali. Postupem času se to uklidnilo, ale oproti základní části to byl velký rozdíl," komentoval úvod kladenský útočník Patrik Machač, jehož dobrý úvod Ústí nepřekvapil. „Jsou uvolnění a nemusí tolik jako my. Kór když jsme doma," pokračoval Machač.

Ve druhé třetině Kladno začalo lépe a nenápadnou ranou Hořavy po buly zvýšilo. V dalších minutách pak bylo před slušně zaplněným publikem (4000 diváků) lepší, ale třetí gól mu družina kouče Macha nedovolila. Místo toho Kladeňáci začali kupit chyby. Skvěle chytající Cikánek lapil sólové nájezdy Roubíka a Daleckého, ale inferno se rozhořelo vteřinu před koncem druhé části, kdy Vágner zblízka zakončil parádní pas Vrdlovce a zápas měl nový náboj – 2:1. „Koledovali jsme si," přiznal Machač a asistent kladenského trenéra Jiří Kopecký mu dal za pravdu. „Hráči byli v euforii, chtěli dát třetí gól a ani naše pokyny na střídačce nestačily. Beci hráli moc vysoko, třetí hráč – útočník, také nepomohl. Chyběla nakonec jen vteřinka, ale byla to škoda," uvědomoval si Kopecký.

Trenéři podle něj museli mužstvo v poslední pauze srovnat a to se jim povedlo. Po skvělé akci Zikmunda odmítl pozici hrdiny utkání Pekr, když v jasné šanci přetáhl blafák a drama vrcholilo. Kladno však dobře bránilo, a když se pět minut před koncem dostalo k přesilovce, tak ji poprvé za večer sehrálo výborně a navrátilec do sestavy Machač po sérii přihrávek mířil dokonale – 3:1. „Po třítýdenní pauze to ode mě ještě nebylo optimální, ale snažil jsem se nic moc nevymýšlet. Při gólu jsem měl trochu štěstí, ale uklidnil nás, nemusely to být nervy až do konce," ulevil si šťastný Patrik Machač, podle něhož nehrozí, že by Rytíři ústeckého soka po první výhře podcenili. „Určitě ne!" řekl jasně.

Podle hostujícího trenéra, ex-kladenského Miroslava Macha, si hosté nezasloužili prohrát. „Předvedli jsme parádní výkon a soupeře jsme dokonce přestříleli. Bohužel jsme ale shořeli na proměňování šancí," litoval Mach, ale fanouškům Slovanu slibuje zlepšení: „Prohráli jsme bitvu, ale ne válku. Tenhle zápas hodíme za hlavu a dobře se připravíme na další." 

 Jiří Kopecký s ním docela souhlasil. „Takhle dobře jsem Ústí ještě letos hrát neviděl. My začali křečovitě, přece jen se od nás čeká, že napotřetí už čtvrtfinále překonáme. Naštěstí jsme po ústeckém snížení obranu zpevnili, už je do šancí moc nepouštěli a máme první bod. Nic to neznamená, ale to první počin takhle vybojované vítězství chutná a v hlavách hráčů je, že se budou v pondělí víc bát," dodal Jiří Kopecký.

Kladno – Ústí nad Labem 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Pekr (J. Strnad, R. Přikryl), 27. P. Hořava (R. Přikryl), 56. Machač (Ton, Růžička) – 40. M. Vágner (Vrdlovec, Dalecký). Rozhodčí: Valenta, Jílek – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 5:4, využití 1:0. Diváků: 4003.

Kladno: Cikánek – P. Hořava, Repe, David Růžička, Zelingr, Ptáček, Ulrych, Kehar – D. Tůma, Burger, J. Kloz – Jánský, R. Přikryl, J. Strnad – Ton, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Pekr.

Ústí nad Labem: Soukup – Bernad, Kasík, Vl. Brož, M. Vágner, Husák, Přindiš – Z. Doležal, Roubík, Melka – Dalecký, Vrdlovec, Moučka – Gengel, Moskal, D. Merta – Navarra, Macek, Mical.