A to díky předposledními Prostějovu, jenž zdolal České Budějovice. Před Kladenské se ovšem posune Jihlava, se štěstím uhrála bod s Ústí.

Smutnou zprávou je pro Rytíře i zranění Jana Rudovského, jemuž nešťastně dosedl na koleno Tomáš Kaberle. Smolař duelu Rudovský nahrál brzy hostům na jejich první gól a v úvodu druhého dějství musel odstoupit. "Jsou to asi vazy v koleni, to je konec sezony," předpokládá trenér Rytířů Jiří Čelanský. 

Strhující podívanou nabídla hlavně první třetina. Bylo vidět, že se utkaly dva celky z jiné úrovně, než je zbytek první ligy. A lepší byl Chomutov, který sice dorazil bez několika hvězd (Kopřiva, Růžička, Hřebejk, Hovorka), ale jasně předvedl, kdo je největším aspirantem na návrat do extraligy. Kladno mu navíc často slabou hrou defenzivy roli usnadňovalo, jako třeba ve 42. vteřině, kdy Rudovský doslova vybídl ke skórování Kämpfa.

Hokej sršel napětím a v 7. minutě odstartoval hektickou pasáž plnou přesných střel hostující McGregor. Zblízka dal na 0:2, ovšem chvíli po něm slušně zaplněný kladenský zimák poprvé explodoval po bleskově využité přesilovce Dragounem (za 4 vteřiny). Po následné hrubce Rytířů v útočném pásmu kontroval už třetím pirátským zásahem Šagát, jenž vymetl pavučiny ve víku nešťastného Chábery, jenže za pouhou minutu Kaberle v přesilovce parádně objevil Dragouna – 2:3.

Jenže tlak Kladna ustal dvěma vyloučeními, které sice přečkalo, ale v poslední minutě opět Kanaďan McGregor přesně tečoval Šulákovu nabídku a Piráti měli pohodlný náskok zpátky.

Pořád ale bylo oč hrát, zvlášť když kanonýr Kindl našel mezírku mezi betony Hanuljaka a snížil ještě před půlkou utkání na 3:4, jenže hosté měli v pondělí jaksi lehčí ruce – koneckonců už nemohou být jiní než první. Jejich střeleckou pohodu předvedl perfektním zakončením Chlouba a chomutovský kotel se radoval popáté. Gól padl už do sítě brankáře Lukáše, jenž vystřídal po první dvacetiminutovce Cháberu.

Když Kladno inkasovalo lacino i na začátku třetího dějství od Kadlece, bylo hotovo, byť kapitán Tenkrát krásnou bombou z křídla ještě naději Rytířům dal. Ti byli ale následně třikrát vyloučeni a teprve na konci se dostali do tlaku – už marného.

Hostující asistent trenéra Aleš Totter byl hodně spokojen, přestože Piráti hráli bez deseti hráčů, tak podali výborný výkon. „Nespekulovali jsme, máme po příchodu hráčů z Kadaně šest kvalitních pětek a rozdělujeme jejich icetime. Chtěli jsme vyvrátit spekulace, že si vybíráme soupeře do play-off a na hráče jsme pyšní. Hokej se hraje pro lidi a ti viděli góly i emoce, my jsme udělali více těch malých věcí lépe a zaslouženě vyhráli," hodnotil velmi výstižně.

Domácí Jiří Čelanský souhlasil s tím, že diváci viděli hokej nahoru dolů, ale sportovně uznal, že Piráti byli o něco lepší a Kladno přehrávali. „My jsme chtěli hrát moc velký hokej, ale nezvládli jsme už začátek, kdy jsme soupeři namazali na první gól a pak dostali lacino i druhý. Chomutov hrál jen ve třech lajnách, byl okamžitě v tempu a nás to poznamenalo," doplnil Čelanský.

Smutný byl i jeden z nejaktivnějších kladenských hráčů Jan Eberle. „Těžko říct, samozřejmě se to špatně hodnotí. Když dostaneme doma tolik gólů, tak je něco špatně. Nemůžeme si dovolit dostat doma šest gólů. Sice jsme čtyři góly dali, ale nestačilo to." posteskl si hráč, který byl rozhodčími nahlášen jako autor první branky, ale sám jim přiznal, že autorem není. "Tečoval to někdo z hostů, proto jsme to jel nahlásit," dodal. 

Kladno – Chomutov 4:6 (2:4, 1:1, 1:1). Branky: 8. Dragoun (Kaberle), 10. Dragoun (Kaberle, Eberle), 25. Kindl (Eberle, Kaberle), 48. Tenkrát (Dragoun, Horna) – 1. Kämpf, 7. McGregor (Stehlík, Kadlec), 9. Šagát (Dušek), 20. McGregor (Šulák, Kaše), 35. Chlouba (Dušek), 42. Kadlec (McGregor, Račuk). Rozhodčí: Škrobák, Čech – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:0. Diváci: 2493.

Rytíři Kladno: Chábera (21. Lukáš) – Kehar, Kaberle, Lukáč, Zeman, Kolářík, Kania – Horna, Dragoun, Rudovský – Hořava, Kindl, Eberle – Tenkrát, Stach, Strnad – Šilhavý, Machač, Redlich.

Piráti Chomutov: Hanuljak – Skinner, Titov, Scalzo, Bartejs, Rýgl, Šulák, Stehlík, Mrázek – McGregor, Dušek, Kadlec – Šagát, Račuk, Chlouba – Sinisalo, Kämpf, Kaše.