V souboji týmů, které by rády atakovaly nejvyšší soutěž, byla vidět kvalita od začátku. V čem hráči obou týmů strádali, to byla koncovka, kde většině borců k nejvyšší kvalitě ještě leccos schází. Budějovice udělaly přece jen méně chyb a nakonec našly i dostatek šikovnosti, aby zápas zlomily na svou stranu.

Nutno říci, že pokud budou skutečně bojovat o extraligu, budou kádry obou komunit dost pozměněné. Trenéři Rytířů kvůli absencím Machače, Kauta a Jágra museli opět nasadit juniorskou formaci mladíčků, kompaktnější Jihočeši toho pak využili v rozhodujícím momentu, u prvního gólu.

Úvodní třetina se nesla ve znamení bojovného hokeje. Více ze hry měl ale soupeř z jihu Čech. Hlavně v přesilových hrách domácí rozjeli své akce a Kladenští měli namále. Cikánek musel vytáhnout těžké zákroky a držel šance Rytířů. Na druhé straně zahrozil nejvíc navrátilec do sestavy Říha.

Se začátkem druhé třetiny se mohl otevřít rovněž gólový účet utkání, když kladenské obraně ujel Heřman. Ale i tentokrát byl úspěšnější Cikánek.

Poté se v přesilových hrách začali prosazovat také hosté z Kladna. Velkou příležitost měl opět Říha, navrátilec z Kanady Kváča mu ale vystavil ukázkový semafor.

Za neproměněné šance přišel trest. V úniku se ocitl mladík Beránek a z kruhu pro vhazování propálil Cikánka.

O chvíli později mohlo být srovnáno, když se do šance protlačil Kubík. Kváčův beton ale nepřehodil. K úspěchu nevedla ani povedená střela Nashe.

I ve třetí třetině začali lépe domácí. Šimánek na sebe stáhl pozornost obránců i brankáře u pravé Cikánkovy tyčky a puk předložil před bránu špatně bráněnému Bradleymu. Tomu stačilo snadno zakončit do odkryté branky.

Rytíři nepolevovali v bojovném hokeji, k větším šancím to však nevedlo ani při nepovedených přesilovkách. Hostům tak nezbylo než pootevřít zadní vrátka. To ale byla voda na budějovický mlýn. Povedenou akci Heřmana s Pýchou dorazil za bezbranného Cikánka Čermák.

"Nepodali jsme dobrý výkon, hráli jsme ustrašeně a dělali moc chyb. Když daly Budějovice branku, bylo utkání rozhodnuté," hlesl smutně jeden z koučů Kladna David Čermák a potvrdil, že Jaromír Jágr už trénuje naplno a v sestavě se brzy objeví, jen nechce nic uspěchat. "Myslím že do čtrnácti dnů nastoupí."

Domácí lodivod Václav Prospal byl za výhru nad silným rivalem rád. "Bylo to o prvním gólu a ná se po něm dobře. Byl to ale jeden z nejlepších soupeřů, proti kterému jsme hráli, s výborným brankářem, a byl to podle mne hezký zápas. Kluci k němu přistoupili dobře, i proto, že věděli, jak kvalitní tým před vlastními diváky hostí."

Rytíři Kladno – Motor České Budějovice 3:0 (0:0, 1:0, 2:0).

Branky a nahrávky: 31. Beránek (Pavlin, Babka), 42. Bradley (Šimánek, Endál), 56. Čermák (Heřman, Pýcha). Rozhodčí: Doležal, Kostourek – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 7:6, bez využití. Střely na branku: 41:22. Diváků: 6410.

Kladno: Cikánek – Nash, Svedlund, Říha, Hořava, Zelingr, Kehar, Veber – Vildumetz, Vampola, Strnad – Kružík, Kubík, Redlich – Hajný, Zikmund, Š. Bláha – Jelínek, Filip, O. Bláha.

České Budějovice: Kváča – Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil – Čermák, Heřman, Doktor – M. Novák, Gilbert, Endál – Šimánek, Bradley, Doležal – Beránek, Dančišin, Babka.

Jan Šejhl

Petr Vampola s koučem Davidem Čermákem
Vampola po Budějovicích: Lidi rychle zapomenou, už to neřeším