Pokud bychom se podívali do historie české extraligy, tak takto důležitých, velkých a napínavých utkání Kladna v play off, jaké nás čeká dnes, bychom moc nenašli. Pouze v letech 1994, 1995 a 2005 měl tým Kladna na papíře větší ofenzivní sílu a čekal se od něj útok na titul mistra ČR!

Jenže letošní parta mimořádně statečných bojovníků zaslouží ta nejvyšší uznání! Po odchodu hvězd, které dnes září i v NHL (včetně Tlustého) či jinde v Evropě, na Rytíře leckdo hanlivě pokřikoval, že poletí dolů jak na tobogánu a zastaví se až v baráži.

Z Kladna odešli navíc další hráči do jiných klubů extraligy. Když Rytíři přesto dobyli předkolo play off, ihned zase odevšad znělo, že budou pro mistra z Pardubic lehkým soustem.

Jenže kombinace výtečného tréninku ordinovaného osobnostmi Vojtou a Jágrem, dravého mládí a geniálních kousků veterána a zřejmě nejlepšího centra české historie Patery, vytvořila tak blahodárný koktejl, že Rytíři nyní mají třetí mečbol na své cestě za senzačním vyřazením mistra z Pardubic!

A pokračujme dále. Kdy naposledy se hrálo v kladenské aréně rozhodující (páté či sedmé) utkání play off? Psal se rok 1995 a Kladno tehdy prohrává pátou a rozhodující bitvu semifinále se Zlínem. Již je to tedy téměř 20 let a kdo ví, kdy budeme mít to štěstí znovu! Vždyť pak přišlo temné období, kdy jsme na strhující boje play off museli rázně zapomenout!

Vidět neutuchající pohyb Rytířů a famózní nahrávky či zakončení legendy Patery je skvělé. Již na podzim byl dozrávající mladík Valský zřejmě nejnebezpečnějším útočníkem, a to hned po blyštivých hvězdách z NHL a udivoval nás nejen pohybem, ale i výborným pokrytím puku.

Chábera si na klíčovém postu držel stabilní a výbornou formu. Těsně před play off se navíc uzdravil dlouhodobě zraněný centr Dragoun, který loni táhl ofenzivu spolu s Paterou.

Jenže opravdu málokdo očekával, že třeba mladíčci Eberle, Melka či Dalecký přidají k výtečnému pohybu též ostrý tah na branku, důležitou rozhodnost při vybruslení do prostoru kruhů či před branku zpoza branky a chladnokrevnou nahrávku mezi kruhy!

Téměř nikoho zřejmě nenapadlo, že mladičký obránce Doudera bude předvádět tak sebevědomé výpady, jaké jsme u tak mladého obránce bohužel neviděli od dob legend T. Kaberleho či Židlického.

K tomu přidejme příchody výborných bruslařů, důrazných útočníků a slušných střelců M. Hořavy ml. a Jasse a je na světě kladenský zázrak 2013. Herní projev celého týmu je opravdu skvělý.

Slavný klub Kladna tak i bez hvězd z NHL či Evropy (Ton, Tenkrát, Burger či Huml) předvádí strhující podívanou a zaslouží si velkou podporu celého města a okolí, a to bez ohledu na to, jak dopadne dnešní bitva!

Dokážou Rytíři znovu udržet nebývalé tempo ve hře 5 na 5? Naváží na zlepšení svých přesilových her z utkání číslo čtyři? Dokážou udatní Rytíři skolit mistra z Pardubic a po pěti letech stanout v branách čtvrtfinále extraligy? Na tyto otázky budeme znát odpověď již velmi brzy!

Tomáš Hora