„Loni touhle dobou jsem už měl vytočených pět sudů, letos mám druhej," postěžoval si zřejmě majitel jednoho stánku na veřejných záchodcích, které při sobotní návštěvě musely být při pětikorunovém vstupném doslova zlatým rýžovištěm.

Ale zpátky k hokeji, ten slavil zdarma a dokonce rozdával dárky. Všichni členové áčka hodili do hlediště pěknou masku Rytíře a mladičký Jakub Dobrovolný si domů nesl ještě větší poklad. V soutěži ve střelbě na branku byl nejlepší a získal originál kladenského dresu Jaromíra Jágra, byť přiznal, že nejvíc obdivuje aktuálního kapitána týmu Pavla Pateru. A ten se s ním pohotově nechal vyfotit. „Trefil jsem desetkrát," hlásil Danu Adamovi, který se nestačil divit, v soutěži totiž měl každý jen tři platné pokusy.

Samostatnou zmínku zaslouží legendy kladenského hokeje. Petru Kasíkovi a Jirkovi Dudáčkovi bylo letos padesát, Miroslavu Čužákovi Rysovi dokonce skvělých osmdesát. Dresy s jmenovkami a čísly svých narozenin dostali od primátora města Dana Jiránka a radního pro sport Oty Černého mladšího.

Rys se dokonce chvilku rozpovídal, hlavně o prvním kladenském mistrovském titulu z roku 1959, ale i o tom, proč se Rysům v Kladně říká snad odjakživa Čužák. „Spoluhráč Přemek Hajný to vymyslel. Táta pocházel z Chorvatska, kde v té době řádili partyzáni a těm se říkalo Čužáci," usmál se velký sportovec s pohnutým životním osudem.

Kladno touží v budoucnosti navázat na svou úspěchy s mládeží, vždyť aktuálně má tolik talentů v NHL, že  v případě výluky ani nemohou všichni hrát doma a skončí ve Lvu Praha nebo Třinci, jak se povídá.

I proto angažovalo na post šéfa mládeže Josefa Zajíce, ikonu klubu, bývalého kapitána a schopného člověka. Ten představil právě některé největší talenty a dokonce při své výřečnosti velmi slušně na chvíli vystřídal Dana Adama.

Nejvíc pobavila jeho úsměvná litanie nad tím, že s talenty je to někdy těžké už proto, že s nimi cloumá puberta. Následná otázka na jednoho z hochů, co on na to, měla všeříkající -náctiletou odpověď. „Promiňte, já jsem teď chvíli neposlouchal."

Akci orámovala dvě hudební vystoupení. Punkový Vnitřní Faktor začínal a nemohl nezařadit skladbu věnovanou fanklubu Kladna My jsme Kladno, co jste vy! Na podium pozvali jeho členové k hudebnímu doprovodu i doyeny fanklubu, Jirku Georgina Říhu, Hanku a Hynka Plecha Štěpánka.

Kladenský Anopheles s novým violoncellistou překřtěným na Vyhlídku podle filmů s Andělem, zase předvedl novou verzi hokejové hymny Kladna - Jedeme, Kladno, jedem! A pak už přišel nástup celého týmu Rytířů ve zbrusunových soupravách.

Tentokrát zaperlil Dan Adam, když zapomněl pozvat na podium útočníka Tondu Melku a dodatečně ho přizval se slovy, že se zřejmě zapomněl u kolotočů. Na vysvětlenou neznalým – Melka patří do známé kladenské rodiny, kterou atrakce živí.

Pak už se jen skandovalo a nakonec i podepisovalo, o autogramiádu hráčů byl velmi slušný zájem.

Prohlédněte si obsáhlou fotogalerii z celé akce