Junioři sice mohou nastoupit do profesionálních soutěží bez smlouvy, ale ne ti, kteří hrají v juniorce na takzvanou výjimku. To je právě případ dvacetiletého Machače, jenž podepsal smlouvu až před duelem se Šumperkem.

Malér od konce týdne prošetřují na Českém svazu ledního hokeje a Rytířům vážně hrozí kontumace duelu. Jasno by mělo být do středy. „Vedení soutěže si vyžádalo podklady pro start hráče Patrika Machače k utkání 49. kola s Havlíčkovým Brodem, které klub dodal a nyní čeká na verdikt. Odpočet tří bodů nám reálně hrozí," přiznává mluvčí klubu Vít Heral.

„Případ budeme řešit ve středu, do té doby bych nechtěl výsledek předjímat," řekl řídící pracovník první ligy Pavel Setikovský. Jinou možnost než zápas kontumovat však sportovně technická komise Českého svazu ledního hokeje nemá.

Setikovský však plánuje navrhnout, aby od příští sezony u podobných administrativních pochybení ke kontumaci nedocházelo. Když totiž klub nasadí do zápasu vlastního juniora, nejde podle něho o klasický neoprávněný start.

Kdo by byl za případný odpočet zodpovědný, když hokejové Kladno nemá už ani výkonného ředitele, ani sekretáře, to Heral neřekl. „Chyby se stávají i na extraligové úrovni a staly už také nám, tím myslím odpočet bodů v sezoně 2010/11. Je pravda, že funkce sekretáře není obsazená, ale není nikde napsáno, že kdyby za to odpovídalo pět lidí, bylo by vždy vše v pořádku," myslí si tiskový mluvčí Rytířů.

Kladno si naštěstí na druhém místo vytvořilo takový náskok na svoje pronásledovatele (tři body), že má vše ve vlastních rukách. A pokud získá v duelech s Chomutovem s Kadaní plný počet bodů, nemůže být předstiženo. Má totiž lepší vzájemné zápasy s Českými Budějovicemi, Jihlavou i Třebíčí. Byť s Jihlavou pouze o jediný gól.