Za posledních osm roků na sebe narazily šestkrát. zatímco první dvě výhry patřily Západočechům, zbylé čtyři Kladnu. Ta nejsladší přišla v roce 2010, kdy mužstvo trenéra Kadlece přehrálo ve finále Plzeňáky 3:1 a získalo svůj druhý mistrovský titul.

Při tom prvním, o rok dřív, Alpiq také dominoval, ale už v semifinále po nebývalé bitvě 3:2.

Ve vzpomínkách mnohých je určitě hlavně první duel série, který Kladno otočilo 0:3 na 5:4, hattrick tehdy dával Tomáš Sýkora a rozhodl nenápadnou ranou Aleš Roman.

Euforie vládla neskutečná.

„To byly ještě staré party, kádry se postupně hodně vyměnily. Z Plzeňáků zůstal třeba střelec Kejř, my máme přece jen víc zkušenějších hráčů," míní kapitán Alpiqu Petr Ogurčák.

Možná i pro zkušenosti letos Kladno vyhrálo jasně základní část a je favoritem play-off, zatímco Plzeň byla na začátku ročníku až poslední a v Kladně podlehla 2:8. „To už se změnilo, mají moc silný tým a dokázali to výsledky a posunem v tabulce," uvědomuje si autor hattricku z posledního kola proti Vlašimi, mladičký Ondřej Pražák.

Každopádně domácí se představí v plné síle. Všichni absentéři z posledního víkendu, tedy včetně gólmana Jirotky, reprezentanta Příhody, obránců Soukupa s Noskem a také zmíněného Ogurčáka, vyběhnou na plac.

„Sám nevím, co to se mnou udělá. Vždyť jsem hrál naposledy v listopadu a nedávno jsem prodělal zápal plic. Uvidíme, ale těším se," dodal Petr Ogurčák.

Tak tedy rys, anebo mečoun?

Doufejme, že rys, šelma znaku kladenského!