Jako by úvod utkání určovala klasicky nízká teplota na benáteckém stadionu a oba týmy se zahřívaly jen pozvolna. To se ale dařilo lépe domácím a tak měl více práce brankář Cikánek. Se střelami Žůrka i Vlacha si ale hostující gólman poradil bez problémů. Na druhé straně poslal z dálky pozdrav Schwarzovi Zajíc. Nebylo to však nic, co by zkušeného brankáře mohlo ohrozit.

Zdálo se, že Kladno neprobudí ani přesilovka po faulu Zachara. O to více všechny domácí hráče překvapilo, když ze souboje u mantinelu kotouč vypadl před brankáře Schwarze. Tam stál nikým nehlídaný Kubík, který natřikrát dotlačil puk za Schwarzova záda.

Ještě do přestávky mohlo být vyrovnáno. Vlach při přesilovce hledal Najmana u vzdálenější tyče. Ten ale puk do branky usměrnit nedovedl.

Ani po změně stran se domácím nevedlo lépe. Střela Chrtka rozezvonila pouze tyč. Když o chvíli později Zachar tečoval nahození Kolmanna, zasahoval Cikánek na poslední chvíli betonem. A tak se do hry začali čím dál více dostávat hosté.

Domácí obraně pláchli do přečíslení Zikmund s Keharem. První jmenovaný vzal celou akci na sebe, úspěch ale slavit nemohl. Pohlednou akci mohli sledovat diváci poté, co Kružík našel Kauta. Ten ale z blízkosti na jistého Schwarze nevyzrál. Radovat se nemohl ani Vampola, který trefil jen břevno. 

Domácím se také připomněl Říha, který v benáteckém dresu odehrál bezmála 200 zápasů. Schwarze z dálky ale nepotrápil. Do kabin se tak po 40 minutách odcházelo za stavu 0:1.

To se ale změnilo hned z kraje třetí třetiny. Vlach v přesilovce našel dobře postaveného Ordoše. Ten se nemýlil a naprosto přesně trefil růžek kladenské branky. Brzy bylo pro favorita utkání ještě hůř. Domácí hráči využili chyby soupeřovy obrany. Najman už snadno prostřelil přesouvajícího se Cikánka a byla to jeho první trefa v dospělém hokeji.

Benátky po obratu dobře zorganizovaly svou obrannou hru a Rytíře pouštěly do šancí jen ojediněle. Za zmínku stojí snad jen střela Zikmunda z otočky. V závěrečném tlaku bez brankáře se však do šance protlačil pouze kladenský Strnad. Když přes celé hřiště trefil prázdnou bránu Vlach, bylo jasné, že všechny body zůstanou u Jizery.

"Kladno mělo dlouho sérii vítězných zápasů, navíc patří k lídrům ligy, takže jsme věděli, jak to bude těžké. Proto musím kluky pochválit. Přistoupili k zápasu fantasticky, měli výborný pohyb a brzdila nás jedině oslabení. Celkově to byl výborný zápas, vnyhráli jsme ho zaslouženě. Velká pochvala," zářil spokojeností domácí trenér Jiří Kudrna.

Hostující Jindřich Lidický byl výkonem Kladna ohromně zklamán. "Podali jsme velmi špatný, bezkrevný výkon, bez pohybu, chuti. Nedali jsme nějaké šance, byly tam tyčky, a bylo jen otázkou času, kdy domácí skóre otočí. Za tohle jsme si žádné body nezasloužili," byl naštvaný Lidický. 

Přesto souhlasil, že se zápas dal vyhrát, Kladno mělo trumfy v rukách. "To ano, ale když hned na začátku třetí třetiny necháme Ordoše, který dal pět gólů za dva zápasy, snad pět vteřin mířit, těžko můžeme něco uhrát. Obrovské chyby jsme dělali i dál a zaplatili za to," dodal trenér Rytířů. 

HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno 3:1 (0:1, 0:0, 3:0).

Branky a nahrávky: 41. Ordoš (Vlach), 44. Najman (Špaček, Průžek) 60. Vlach (Zachar) – 14. Kubík. Rozhodčí: Doležal, Souček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:6 + Havlín (BNJ) 10 min, využití 1:1. Diváků: 610.

Benátky: Schwarz – Kolmann, Kunst, Hanousek, Havlín, Maier, Žůrek, Niko – Ordoš, Vlach, Zachar – Průžek, Najman, Špaček – Wiencek, Chrtek, Psota – Rychlovský, Čech, Žemba.

Kladno: Cikánek – Říha, Zajíc, Veber, Svedlund, Volráb, Kehar – Zikmund, Vampola, Strnad – Kubík, Machač, Jelínek – Kružík, Kaut, Redlich – Hajný, Filip, Vildumetz.

Jan ŠEJHL