Poté, co si kluby neodhlasovaly utvoření samostatné soutěže pro juniory, došlo k navýšení počtu účastníků v lize mužů z dvanácti na šestnáct a rozdělení na východ a západ.
Ve dvou skupinách ovšem bude hrát i zbylých třináct celků v krajské soutěži. Podle Jakuba Krále, předsedy sportovně-technické komise středočeského svazu, se odehraje v podobném formátu jako liga.

„Na základě dojezdových vzdáleností byly vytvořeny skupiny sever a jih. V soutěži nebude play-off. Po základní části, ve které na sebe týmy narazí dvakrát v rámci skupiny a jednou s druhou, postoupí vítěz každé skupiny do baráže krajské ligy," představil Jakub Král novou podobu soutěže.

Mužstva ze severu odehrají celkem osmnáct utkání, z jihu o jedno méně. Mládežničtí hokejisté v nově utvořených rezervních týmech Benátek, Mělníka, Rakovníka a Velkých Popovic tak najdou uplatnění.

Z hokejového utkání druhé ligy Kolín - Nymburk (3:4)
Protest uspěl. Druholigové skupiny doznaly změn

Vedle rozdělení do skupin se nejvýraznější novinky nadcházející sezony týkají play-off krajské ligy a zavedení prodloužení. Už od čtvrtfinále, která odehrají týmy v rámci svých skupin, se bude hrát na dvě vítězná utkání. V případě nerozhodného výsledku bude v obou soutěžích po úpravě ledu následovat pětiminutové prodloužení v atraktivní podobě se třemi bruslaři na každé straně. Dosud hráči rovnou absolvovali samostatné nájezdy. V baráži si o příslušnost v krajské lize zahrají vedle vítězů severu a jihu i poslední ze západu a východu.

Nová podoba krajské ligy vyvolala ihned po svém schválení nejrůznější reakce. Podle některých jde o vítané zatraktivnění a zpestření pro hráče i diváky. Opačné názory tvrdí, že rozšíření o týmy, které by jinak hrály jen soutěže, přinese pokles kvality. Předmětem diskusí je také rozdělení týmů do skupin, či (ne)výhoda dějiště jediného utkání základní části se soupeři z druhé skupiny.

Vše nejspíš ukáže až praxe. Jisté je, že podle nového modelu pojede liga nejméně v následujících třech ročnících, jak v úterý odhlasovaly kluby. Před sezonou 2019/2020 proběhne vyhodnocení a jednání o dalším období. U soutěže, jejíž podoba je závislá na počtu přihlášených týmů, se formát bude řešit před každou sezonou. Úvodní kolo ligy je na programu 16. a 17. září, soutěž odstartuje o týden později.

Účastníci krajských soutěží 2017/2018
Krajská liga - západ: Černošice, PZ Kladno (jun.), Králův Dvůr, Mělník, Neratovice, HC Příbram, Rakovník, Slaný. Východ: Benešov, Čáslav, Kutná Hora, Mladá Boleslav B, Poděbrady, Velké Popovice, Vlašim, Žabonosy.

Krajská soutěž - sever: Benátky n. J. B, Hvězda Kladno, Mělník B, Kralupy n. V., Rakovník B, Zlonice, Žilina. Jih: Hořovice, Velké Popovice B, Spartak Příbram, Sedlčany, Žebrák, Božetice.

Kralupští hokejisté na snímku v lokálním derby s Neratovickými Buldoky, kde uspěli už v polovině prosince. Zvítězili totiž v poměru 7:3.
Hokej v Kralupech už ladí na novou sezonu