Jak byste zhodnotil minulou sezonu?
Z osobního pohledu ji mohu hodnotit kladně, protože jsem se cítil v pohodě. Myslím, že ve Slovanu Bratislava mi to šlo hodně dobře. Bohužel pak přišly nějaké zákulisní machinace, které jsem doteď sám nepochopil. Odchod do Hradce byl asi to nejlepší, co se v té situaci dalo dělat. Se změnou působiště přišel i nový náboj. V Hradci bylo vše od A do Z perfektní. I to naše tažení byla prostě jízda. Jen škoda, že se nám to nepovedlo dotáhnout dál. Byl jsem tam velmi spokojený.

Nyní jste bez smlouvy. Jak vidíte svou budoucnost?
Jednoduše (usmívá se). Prostě teď musím dát do přípravy maximum, abych byl platný pro tým, ať už skončím kdekoliv. Ale v podobné situaci už jsem párkrát byl, proto se nijak nestresuji. Vím, že něco přijde, ale je důležité, aby to pro mě mělo smysl. Nějaké nabídky už jsem měl, ale buď to padlo na konečné dohodě nebo mě daná nabídka z různých důvodů neoslovila. Ale věřím, že se ještě zajímavá příležitost najde a něco ukážu.

Plzeňští Jakub Řezníček a David Limberský oslavují.
Do Plzně přijede slavný Real i AS Roma s českých útočníkem Schickem

Je vaší prioritou stále zahraničí?
Rád bych. Ale dneska to není jednoduché., protože všichni chtějí mladé kluky kolem 24 let. Tenhle trend je jasně daný. Každý tým by nejradši hrál s mladými kluky. Někde to mají dobře zvládnuté, ale kluků v tomhle věku není tolik, aby odtáhli celý hokejový svět, takže ani my starší se nevzdáváme.

Uvažujete i o návratu do Kladna?
Myšlenku, že bych se jednou do Kladna rád vrátil, určitě mám. Ale zatím to ještě neplánuji. Už jsem ale Jardovi (Jágrovi) říkal, ať ještě pár let vydrží a počká, že bych sis s ním rád ještě zahrál (směje se). Navíc bydlím u Kladna, takže jednoho dne se stoprocentně vrátím.

Přitom původem z Kladna nejste, že?
Jsem původně z Řep. Začínal jsem na Hvězdě. Odkud si nás vytáhl tehdejší manažer pan Pospíšil. Nejdřív jsme tedy hráli na černo, ale od čtvrté páté třídy jsem v Kladně trvale. Chodil jsem zde i na střední. V jednadvaceti jsem si za Kladnem koupil dům. Teď už jsem Kladeňák se vším všudy.

Přemýšlíte i nad reprezentací?
Na tu aktuálně vůbec nemyslím (směje se). Ale rád bych se do ní ještě podíval. U reprezentace působí trenér Říha, který mě moc dobře zná ze Slovanu. Spolu jsme skvěle vycházeli, já jsem ho respektoval. Ale jak jsem říkal, ten trend je nastavený na mládí. Ti mají zelenou – ve sportu i běžném životě. Asi je to správně, ale mládí není zásluha. Budu ale první, kdo bude mladým klukům fandit, aby se jim dařilo a svou šanci využili. Za mého mládí jsme podobné šance nedostávali.

Na tréninku se potkáváte s dalšími kladenskými odchovanci, například s Danielem Vladařem. Vypadalo to, že není úplně jednoduché dát mu gól…
Je, on je ještě mladý (směje se). Běžně trénuji s A-týmem. Do toho si dělám ještě své věci. Když je po tréninku volno, Vlady se ptá, jestli bych nešel na led. Když to jde, tak si jdu na něj rád zastřílet, protože je to výborný gólman, který má velkou budoucnost. Pro mě je to vynikající trénink. Je fajn, že nám Kladno trenéři dovolí využívat všechny prostory a volné ledy, ale i běžné tréninky. Za to jsem jim vděčný.

S hokejem jste objevil mnoho míst. Máte nějakou štaci, na kterou rád vzpomínáte?
Jednoznačně finské Lahti. S nimi jsem stále v kontaktu a máme v plánu, že bych se tam někdy vrátil. Tam jsem se cítil za celou svou kariéru nejlépe. Líbilo se mi město, lidé okolo byli fajn. Také se mi tam dařilo. Doufám, že tam se ještě podívám.

Jan ŠEJHL

Zápas Slavia - Kladno (snímek z loňské mistrovské sezony) skončil ve čtvrtek v Edenu 2:5.
Předgenerálka: Kladno vyhrálo v Edenu