Pardubický trenér Říha posadil na tribunu hvězdného útočníka Brendla a místo něj dal možnost mladému Slovákovi Tyborovi. A Východočeši vstup do zápasu opanovali. Jenže z tlaku v prvních pěti minutách a první přesilovky nevytěžili nic a hra se postupně srovnala.

Jako první udeřilo dvě minuty před koncem Kladno, ovšem modrobílá družina se po trefě Valského radovala předčasně, sudí po poradě s videokolegou seznal, že šlo o kopnutí bruslí.

Druhá třetina nabídla ještě hustští omáčku, v níž se rychlobruslaři Rytířů dostali tak jako v pátek do tlaku, vynucovali si jeden faul za druhým, a to se ještě diváci zlobili na dvojku Fraňo – Hodek, že nevylučovala víc.

Využívání početních výhod ale zatím Kladnu moc nejde, přesto na závěr jednou udeřilo.

V hektické 27. minutě ale ještě při hře pět na pět uvolnil Patera od zadního mantinelu M. Hořavu a ten pálil přesně do šibenice Salfického brány. Ochozy ale ještě nedozpívaly chorál a během pouhých čtrnácti vteřin bylo srovnáno.

Středočeši neskutečně chybovali, vysunuli se ve čtyřech dopředu a ještě bez puku.

Pardubičtí toho dokonale využili a Semorádovo zakončení akce tři na jednoho bylo až brutální – 1:1.

Poslední část začal fantasticky kladenský gólman Chábera, když kryl zblízka pokus Barteka, na druhé straně sahal po druhém úspěchu Dalecký. Sedm minut před koncem se po dalším forčekingu dostal k puku v tutové možnosti Látal, jenže tomu to v sezoně vůbec nelepí.

Místo toho přišel po chvíli šok. Nosek vlétl do pásma Kladna, vyhnul se obránci, a byť se mu střela nepovedla, zaplula přímo mezi betony Chábery.

Do konce duelu scházelo necelých šest a půl minuty, ale domácím nabídli rozhodčí přesilovku čtyři na tři a tu nakonec v závěru zužitkovali. M. Hořava našel u tyče Pateru a ten neomylně zavěsil. ČEZ stadion pak málem spadl nadšením.

Patera ujížděl spoluhráčům, ti ho ale přesto dohonili a svalili na zem. "Byl jsem v takovém transu, že jsem se cítil na dvacet a ujel jim," smál se kladenský kapitán. 

Šlo se do prodloužení, v jehož úvodu ujel obraně hostů Valský, jenže Salfický ho vyčapal. Přesto se kladenský útočník stal hrdinou večera. V 65. minutě skvěle zpracoval Dragoun pas Černoška a ještě do lepší pozice nabil Valskému, který nedal Salfickému naději – 3:2.

A rozhodl tak i druhé utkání. "Speciálně jemu to přeji, je pracovitý a když takový jste, můžete mít i trochu víc štěstí," uznal kapitán Pavel Patera. 

Zároveň jednoznačně odmítl jakoukoliv euforii v týmu, o to se on a pár dalších zkušených postará. "Tohle už jsem spláchl po páteční výhře, nic takového neexistuje. Teď jedeme do Pardubic a s pokorou," dodal. 

Hlasy trenérů po utkání:

Petr Tatíček (Kladno): „V pátek jsme byli o trošku lepší, dneska byl ten zápas vyrovnaný. Musíme mít trošku štěstí a to jsme dneska měli. Vyrovnali jsme těsně před koncem a to nás pravděpodobně nakoplo. V prodloužení jsme soupeře dostali pod tlak a povedlo se nám rozhodnout. Vedení 2:0 je velmi dobré, ale ten třetí bod bude pořád hodně těžký."

David Pospíšil (Pardubice): „Bylo to další vyrovnané utkání, dneska jsme vstoupili do zápasu lépe. Byli jsme agresivnější, vytvořili jsme si nějaké šance, ale naše koncovka nefunguje tak, jak bychom si přáli. Dostali jsme se do utkání, ale nedokážeme dát druhý gól, který by změnil obrázek utkání. Stejně tak, když jsme dali na 2:1, tak ten další gól nepřišel. Děláme některé zbytečné fauly, které vyplývají z toho, že máme špatné postavení nebo maličko podceníme nějakou situaci. Za to jsme byli potrestáni, to je hlavní důvod toho, proč jsme utkání ztratili."

Rytíři Kladno – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3:2 po prodloužení (0:0, 1:1, 1:1 – 1:0).
Branky a nahrávky: 27. M. Hořava (Patera, P. Hořava), 57. Patera (M. Hořava, D. Růžička), 65. Valský (Dragoun, Černošek) – 27. Semorád (Tybor, Marušák), 54. Nosek (Marušák, Mocek). Rozhodčí: Hodek, Fraňo – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:10. Využití: 1:0. Diváci: 4616. Stav série: 2:0.

Kladno: Chábera – L. Procházka, David Růžička, P. Hořava, Piskáček, Doudera, Černošek, Kameš – Eberle, Lukáč, M. Látal – Jass, Patera, M. Hořava – Valský, Dragoun, Kuchler – Dalecký, Melka, Kuchejda. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Pardubice: Salfický – Benák, V. Kočí, Gawryletz, Mocek, Píša, Vašíček, Marušák, Ďaloga – Bartek, Cetkovský, Somík – Starý, Rolinek, T. Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Tybor, T. Nosek, Semorád. Trenéři: Říha, D. Pospíšil a Landsman.